Surdejs granola er sprød, nem og smager afsindig godt! Hjemmelavet granola lavet i ovn med havregryn, frø, kerner og chokolade. Når vi vender vores granola med surdej, knaser, mætter og giver den dig lyst til “en portion mere”. Opskriften på surdejs granola er perfekt ovenpå din yndlingsyoghurt eller blot med mælk, frugt og friske bær.

Sprød surdejs granola med chokolade
BAG MED OVERSKUD (surdej) 🍞 Episode 2.
Jeg er slet ikke færdig med at lege med overskudssurdej, da jeg slet ikke er færdig med at lege med surdejsbrød hjemme i valby-køkkenet. Første episode af min lille mini serie bød på svampet bananbrød med surdej, chokolade og nødder. I dag tager vi endnu en til favorit listen, nemlig surdejs granola.
Jeg har blank erkendt at der IKKE kommer opskrifter på surdejsbrød herinde, fordi surdejen er mest et hyggeprojekt jeg har derhjemme og ikke skal præstere med. Men det betyder også at der ofte er overskudssurdej tilbage. Fordi det kræver test, opfriskninger og derfor meget overskudssurdej. Hvilket har frustreret mig og gjort, jeg har tænkt en del i opskrifter med overskudssurdej.
Så ja der kommer opskrifter, men med overskuddet fra mine evige test og forsøg på rigtig surdejsbagning, haha.
2. episode af min lille mini-serie byder på den lækreste sprøde granola lavet på overskudssurdej, nøddesmør og appelsin. Vendt med kerner, frø og havregryn for sprød og knasede tekstur. Prikken over i’et er mørk chokolade, der vendes i og fortryller hver en bid.

Surdejs granola med chokolade
Ingredients
- 100 g overskuds surdejs
- 1 stk appelsin
- 50 g mandelsmør
- 30 g honning
- 2 spsk brun farin
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk muskatnød
- 1 tsk salt
- 75 g grov havrregryn
- 150 g fin havregryn
- 40 g hørfrø
- 40 g sesamfrø
- 50 g solsikkekerner
- 40 g kokosmel
- 75 g chokolade
Tilberedelse
- KLARGØR: Start med at tænde ovnen på 160° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. I stor skål bland surdej, skal + saft fra appelsin, mandelsmør, honning, brun farin samt krydderier. Bland godt sammen indtil homogen masse.
- BLAND GRANOLA: Tilsæt alle tørvarer undtagen chokolade og vend godt rundt indtil alt er fordelt og fugtigt.
- BAG GRANOLA: Fordel granola på bageplade og tryk ned. Bag midt i ovnen først 20 min. tag ud og vend rundt, sæt i ovnen igen og bag igen 20 min. Tag derefter granola ud, vend rundt igen og hak store stykker mindre. Fordel chokoladeknapper (eller hakket chokolade) og bag igen 10 min. Tjek herefter om granolaen er sprød og gylden, hvis ikke giv den 5 min. mere. Sluk ovnen og lad din granola stå 10 min. med ovndørren på klem. Tag herefter ud og lad afkøle helt.
- SERVERING OG OPBEVARING: Nyd granola på yoghurt, til mælk eller ovenpå grød. Opbevares i lufttæt beholder ved stuetemperatur, gerne lidt køligt.
Egne noter
Hjemmelavet granola med overskuds surdej, kerner og frø
Jeg er en KÆMPE granola girl og spiser det stort set hver eneste morgen ovenpå en stor skål græsk yoghurt og gerne med et par blødkogte æg on-the-side. Det løber op i ret meget granola på en uge, en måned, et år, haha. Jeg er derfor gået i hjemmelavet granola eksperimenter og er vild med det. Jeg har min favorit opskrift på banan granola i ovn liggende på Instagram, som er super nem at lave, kan varieres i det uendelige og perfekt som topping. Ellers laver jeg også gerne mysli i ovn med nødder og frø.
Surdejs granola er en afart af favoritten, men med overskudssurdej som ekstra feature og tro mig, det bliver den kun bedre af. Så hvis alle havde overskudssurdej stående ville jeg straks anbefale at lave netop denne opskrift. Det gør morgenmaden lige DET mere luksus.

Tips og tricks til sprød surdejs granola
- HVOR GAMMEL SKAL MIN SURDEJ VÆRE?
- Du skal bruge din overskudssurdej fra bagning eller fodring. Det kan være alt fra 1-3 dage. Jo længere den står des mere sur bliver den hvilket er vigtigt at have i mente.
- KAN JEG ERSTATTE MANDELSMØR?
- Du kan erstatte mandelsmør med anden nøddesmør fx. peanutbutter eller tahin.
- HUSK ALLE OVNE ER FORSKELLIGE:
- Alle ovne varmer forskelligt og hjemmelavet granola skal evt. tilpasses i bagetid. Ved du for eksempel at din ovn varmer meget anbefaler jeg du skruer temperaturen ned til 150. Varmer din ovn modsat lavt, skruer du op til 170 og giver den evt. lidt længere tid i ovnen. Blot hold øje med at din hjemmelavede surdejs granola i begge tilfælde, ikke bliver brændt og ødelagt.
- GLUTENFRI MYSLI:
- Ønsker du en glutenfri hjemmelavet müsli skal du bruge glutenfri surdej + glutenfri havregryn.
- VEGANSK MYSLI:
- Brug mørk sirup i stedet for honning.
- VARIER I NØDDER, FRØ, KERNER OG TØRRET FRUGT:
- Ønsker du mere fylde kan du sagtens lege med nødder og forskelligt tørret frugt i din hjemmelavede granola efter den er bagt eller tilføje dem de sidste 10 min med chokoladen.



Sprød granola som topping
- MYSLI I OVN MED NØDDER:
- Hjemmelavet mysli er sprød, nem og smager himmelsk godt! Mysli lavet i ovn med havregryn, frø, kerner og nødder.
- GRANOLA MED ÆBLEMOS, DADLER OG NØDDERSMØR:
- Hjemmelavet granola bagt gylden i ovnen, sødet med dadler og æblemos er sprød, knasende og smager fortrinligt. Hemmeligheden er sukkeret fra dadler som karamelliserer og giver store crunchy stykke granola.
- BANANGRANOLA I OVN MED KERNER OG FRØ:


