Surdejs granola med chokolade

Surdejs granola er sprød, nem og smager afsindig godt! Hjemmelavet granola lavet i ovn med havregryn, frø, kerner og chokolade. Når vi vender vores granola med surdej, knaser, mætter og giver den dig lyst til “en portion mere”. Opskriften på surdejs granola er perfekt ovenpå din yndlingsyoghurt eller blot med mælk, frugt og friske bær.

surdejs granola med chokolade

Sprød surdejs granola med chokolade

BAG MED OVERSKUD (surdej) 🍞 Episode 2.
Jeg er slet ikke færdig med at lege med overskudssurdej, da jeg slet ikke er færdig med at lege med surdejsbrød hjemme i valby-køkkenet. Første episode af min lille mini serie bød på svampet bananbrød med surdej, chokolade og nødder. I dag tager vi endnu en til favorit listen, nemlig surdejs granola.

Jeg har blank erkendt at der IKKE kommer opskrifter på surdejsbrød herinde, fordi surdejen er mest et hyggeprojekt jeg har derhjemme og ikke skal præstere med. Men det betyder også at der ofte er overskudssurdej tilbage. Fordi det kræver test, opfriskninger og derfor meget overskudssurdej. Hvilket har frustreret mig og gjort, jeg har tænkt en del i opskrifter med overskudssurdej.
Så ja der kommer opskrifter, men med overskuddet fra mine evige test og forsøg på rigtig surdejsbagning, haha.

2. episode af min lille mini-serie byder på den lækreste sprøde granola lavet på overskudssurdej, nøddesmør og appelsin. Vendt med kerner, frø og havregryn for sprød og knasede tekstur. Prikken over i’et er mørk chokolade, der vendes i og fortryller hver en bid.

Reklamelinks er markeret med*
surdejs granola med chokolade
Gem til madplan

Surdejs granola med chokolade

Sprød, hjemmelavet surdejs granola med chokolade er perfekt til yoghurt eller mælk. Granola lavet på overskudsurdej er super sprød, smagfuld og genial når du vil undgå madspild.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 1 stor bøtte
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse50 minutter
I alt1 time

Ingredients

  • 100 g overskuds surdejs
  • 1 stk appelsin
  • 50 g mandelsmør
  • 30 g honning
  • 2 spsk brun farin
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk muskatnød
  • 1 tsk salt
  • 75 g grov havrregryn
  • 150 g fin havregryn
  • 40 g hørfrø
  • 40 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 40 g kokosmel
  • 75 g chokolade

Tilberedelse

  • KLARGØR: Start med at tænde ovnen på 160° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. 
    I stor skål bland surdej, skal + saft fra appelsin, mandelsmør, honning, brun farin samt krydderier. Bland godt sammen indtil homogen masse.
  • BLAND GRANOLA: Tilsæt alle tørvarer undtagen chokolade og vend godt rundt indtil alt er fordelt og fugtigt.
  • BAG GRANOLA: Fordel granola på bageplade og tryk ned. Bag midt i ovnen først 20 min. tag ud og vend rundt, sæt i ovnen igen og bag igen 20 min.
    Tag derefter granola ud, vend rundt igen og hak store stykker mindre. Fordel chokoladeknapper (eller hakket chokolade) og bag igen 10 min. Tjek herefter om granolaen er sprød og gylden, hvis ikke giv den 5 min. mere.
    Sluk ovnen og lad din granola stå 10 min. med ovndørren på klem. Tag herefter ud og lad afkøle helt.
  • SERVERING OG OPBEVARING: Nyd granola på yoghurt, til mælk eller ovenpå grød. Opbevares i lufttæt beholder ved stuetemperatur, gerne lidt køligt.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Hjemmelavet granola med overskuds surdej, kerner og frø

Jeg er en KÆMPE granola girl og spiser det stort set hver eneste morgen ovenpå en stor skål græsk yoghurt og gerne med et par blødkogte æg on-the-side. Det løber op i ret meget granola på en uge, en måned, et år, haha. Jeg er derfor gået i hjemmelavet granola eksperimenter og er vild med det. Jeg har min favorit opskrift på banan granola i ovn liggende på Instagram, som er super nem at lave, kan varieres i det uendelige og perfekt som topping. Ellers laver jeg også gerne mysli i ovn med nødder og frø.

Surdejs granola er en afart af favoritten, men med overskudssurdej som ekstra feature og tro mig, det bliver den kun bedre af. Så hvis alle havde overskudssurdej stående ville jeg straks anbefale at lave netop denne opskrift. Det gør morgenmaden lige DET mere luksus.

surdejs granola med chokolade

Tips og tricks til sprød surdejs granola

  • HVOR GAMMEL SKAL MIN SURDEJ VÆRE?
    • Du skal bruge din overskudssurdej fra bagning eller fodring. Det kan være alt fra 1-3 dage. Jo længere den står des mere sur bliver den hvilket er vigtigt at have i mente.
  • KAN JEG ERSTATTE MANDELSMØR?
    • Du kan erstatte mandelsmør med anden nøddesmør fx. peanutbutter eller tahin.
  • HUSK ALLE OVNE ER FORSKELLIGE:
    • Alle ovne varmer forskelligt og hjemmelavet granola skal evt. tilpasses i bagetid. Ved du for eksempel at din ovn varmer meget anbefaler jeg du skruer temperaturen ned til 150. Varmer din ovn modsat lavt, skruer du op til 170 og giver den evt. lidt længere tid i ovnen. Blot hold øje med at din hjemmelavede surdejs granola i begge tilfælde, ikke bliver brændt og ødelagt.
  • GLUTENFRI MYSLI:
    • Ønsker du en glutenfri hjemmelavet müsli skal du bruge glutenfri surdej + glutenfri havregryn.
  • VEGANSK MYSLI:
    • Brug mørk sirup i stedet for honning.
  • VARIER I NØDDER, FRØ, KERNER OG TØRRET FRUGT:
    • Ønsker du mere fylde kan du sagtens lege med nødder og forskelligt tørret frugt i din hjemmelavede granola efter den er bagt eller tilføje dem de sidste 10 min med chokoladen.

Sprød granola som topping

  • MYSLI I OVN MED NØDDER:
    • Hjemmelavet mysli er sprød, nem og smager himmelsk godt! Mysli lavet i ovn med havregryn, frø, kerner og nødder. 
  • GRANOLA MED ÆBLEMOS, DADLER OG NØDDERSMØR:
    • Hjemmelavet granola bagt gylden i ovnen, sødet med dadler og æblemos er sprød, knasende og smager fortrinligt. Hemmeligheden er sukkeret fra dadler som karamelliserer og giver store crunchy stykke granola. 
  • BANANGRANOLA I OVN MED KERNER OG FRØ:

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments