Prøv den gamle klassiker: Karrysuppe med fersken – i nye klæ’r. Cremet vegetarisk karrysuppe med fersken, kokosmælk og karrypasta. Med fyld af linser for protein, søde kartofler for ekstra grøntsager og sprøde kikærter til topping, som fuldender dagens lækre karrysuppe. Er du vild med den gamle version – vil du elske den nye! Her får du smag, fyldighed og gode råvarer for alle pengene. God som nem vegetarisk aftensmad eller som en skøn forret.
Vegetarisk karrysuppe med fersken
Kender du klassikeren: Karrysuppe med fersken og rejer? Jeg har spist den rætti mange gange som barn. Den var på en måde 90’ernes svar på det eksotiske og vilde mad-eksperiment. At jeg boede i Jylland og ting ikke var så langt fremme, havde måske også noget med sagen at gøre..
Men nok om alt, var min mor helt oppe at køre over den!
Det er hun så stadigvæk, haha..
Og da hun lavede suppen forleden fik jeg både flashbacks men også instant lyst til at lave den vegetarisk, udfordre den med nye råvarer, flere grøntsager og SMAG!!
Det kom der den vildeste karrysuppe ud af!
Cremet karrysuppe med kokosmælk, karrypasta, rigelig ingefær, hvidløg, tilsat ferskner i tern samt ferskensaft. Fyldet er røde linser samt søde kartofler. Og topping er som altid et sprødt element, i dag knasende let spicy kikærter.
Hele suppen varmer og overrasker da kombinationen af karrypasta, ferskner og kokosmælk går hånd i hånd og skaber en utrolig lækker indonesisk karrysuppe som er:
- Spicy og krydret
- Fyldig og mættende
- Nem at lave
- Skøn som forret eller hverdagsmad
- Proteinrig og fuld af kostfibre
- Anderledes og smagfuld
Opskrift fyldig karrysuppe med fersken
Karrysuppe med fersken og sprøde kikærter
Ingredienser
Karrysuppe
- 2 spsk olie
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- ½ stk rød chili
- 1 spsk friskrevet ingefær
- 1 spsk rød karrypasta
- 1,5 spsk karry
- 500 g søde kartofler
- 2 dl røde linser
- 1 dåse ferskner
- 250 g ferskenvæde
- 400 ml passata
- 2-3 dl bouillon
- 1 dåse kokosmælk
- 1 spsk sojasauce
- 1 stk lime
- 1 spsk brun farin
- Æblecidereddike
- Salt, peber
Sprøde kikærter
- 1 dåse kikærter
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk agavesirup
- 1 spsk sojasauce
- 1 tsk chiliflager
- 1 spsk sesamfrø
Tilbehør
- Forårsløg
- Brød
Tilberedelse
- FORBERED RÅVARER: Start med at finsnitte løg, hvidløg, chili og ingefær, kom i skål og sæt til side. I lille skål kom karrypasta samt karry. Vask/skræl søde kartofler og skær dem i mundrette tern. Ferskendåsen åbnes, væden gemmes og der vejes 250 g væde af. Alle ferskner skæres i små tern. Klargør bouillon og skyl dine linser godt.
- KARRYSUPPE: Varm olien op i en tykbundet stor gryde til middel-høj varme og tilsæt løg, hvidløg, chili og ingefær. Svits indtil det dufter og falder sammen. Tilsæt karrypasta samt karry og svits kort af inden søde kartofler, linser og ferskner i tern tilsættes og steges kort med, så de optager smag. Tilsæt ferskenvæde, passata, bouillon, kokosmælk, saften fra 1 lime, soja samt brun farin. Kom gryden i kog, skru ned og lad simre 25-30 min. indtil kartoflerne er møre og linserne har tyknet suppen. Rør et par gange undervejs og juster evt. tykkelsen med ekstra bouillon hvis ønsket. Smag til med æblecidereddike for syre, salt, peber og evt. mere farin hvis den er for stærk. Imens suppen simre forberedes kikærterne.
- SPRØDE KIKÆRTER: Tænd ovnen på 200° varmluft og beklæd bageplade med bagepapir. Dræn en dåse kikærter og skyl dem under koldt vand. Læg på rent viskestykke og tør dem dem forsigtigt. Fjern skallerne hvis du har overskud og tid. Kom i skål.Rør olie, sirup, soja, chiliflager og sesamfrø sammen og hæld over dine kikærter. Fordel godt og kom herefter på bageplade. Bag indtil sprøde, ca. 20-25 min. og vend dem gerne et par gange undervejs.
- SERVERING: Server suppen med fintsnittet forårsløg, sprøde kikærter og evt. brød. Suppen kan opbevares 3-4 dage på køl. Kikærterne er bedst samme dag de er bagt.
Egne noter
Klassiker i nye klæ’r – Karrysuppe MED FERSKEN
Jeg elsker at tage gamle klassikere og trylle dem til nye favoritter. Og trods jeg ikke er vild med suppe er denne karrysuppe med fersken hoppet ind i min favorit-kategori. Måske fordi der ikke er såååå meget suppe over den længere men den mere er en gryderet med ekstra væde – haha.. Kært barn har mange navne. Den er ligeså lækker som min første suppe opskrift på bloggen, hokkaidosuppen. Begge er fyldige, mætter, har kraftfuld smag og et tvist der gør dem til lige DET mere nydelsesrige.
Ingredienser til karrysuppe med kokosmælk
- KRYDDERIER:
- Vi kombinerer både stødt karry med karrypasta, ingefær og chili for at booste smagen og give mere dybde. De stærke smage justeres med ferksensaften, kokosmælk og brun farin.
- GRØNTSAGER OG LINSER:
- Karrysuppe med fersken er traditionelt med rejer, men da jeg gerne ville lave en vegetairsk karrysuppe måtte jeg erstatte rejer med en vegetarisk proteinkilde, som blev linser. Udover at linserne bidrager med protein og fibre er de med til at samle suppen og gøre den ekstra cremet og tyk.
- I originalversionen er der ingen grøntsager, men jeg ville være et skarn hvis jeg ikke fik sneget noget grønt ind og her kommer de søde kartofler ind i billedet. Deres sødme og bid passer perfekt med de stærke smage og bløde linser.
- FERSKNER:
- Jeg køber ferskner på dåse som ligger i en sukkerlage. De kan fåes i stort set alle supermarkeder.
- Fersknerne er hvad der gør karrysuppen speciel og til sin egen, så jeg vill ikke udelade dem, men se afsnit længere nede for eventuelle erstatninger.
- TOMATPASSATA OG KOKOSMÆLK:
- Vores suppe bliver samlet af bouillon, passata og kokosmælk. Til sidst står vi med en cremet, intens og let spicy suppe som har en dejlig smag af karry, kokos og tomat.
Sprøde kikærter
Ingen opskrift uden topping. Det sker i hvert fald meget sjældent. I dag byder topping på sprøde kikærter bagt med soja, sesamfrø og lidt chiliflager. De giver et skønt knas til suppen samt bidrager med ekstra protein. Kikærterne er også skønne at lave for sig selv og nyde i en salat.
tips og tricks til karrysuppe med fersken
- JUSTER STYRKEN I DIN KARRYSUPPE:
- Er du ikke vild med stærk mad eller skal servere suppen for børn, anbefaler jeg at du skruer lidt ned for karry + evt. karrypasta. Start med 1/2 spsk. karrypasta samt 1 spsk. karry. Herefter kan du altid smage til og justere ind efter egne smagsløg.
- HVILKE LINSER KAN DU BRUGE?
- Karrysuppe med fersken er lækker med både røde og grønne linser samt puy linser (delikatesse linser).
- LEG MED GRØNTSAGER OG FYLD:
- Du kan freestyle og lege med råvarer i suppen så længe du holder dig indenfor mængder og måleforhold.
- Prøv at udskift/kombiner de søde kartofler med aubergine, squash, peberfrugter, hokkaido eller blomkål.
- KAN DU UDELADE/ERSTATTE FERSKEN?
- Fersken er ret essentiel i dagens karrysuppe og både væde og ferskenkød giver smag og fylde. Vil du meget gerne udelade anbefaler jeg du udskifter ferskenvæde med bouillon og søder med ekstra farin eller med agavesirup. Ferskner kan udskiftes med 2-3 friske ferskner eller 2-300 g ekstra grøntsager.
- FORRET ELLER HOVEDRET?
- Karrysuppen er genial da den er ideel både som forret eller hovedret. Jeg serverede den som forret til nytår og sidste uge til aftensmad med følgeskab af en simpel fennikelsalat.
- HOLDBARHED PÅ KARRYSUPPE:
- Suppen kan holde 3-4 dage på køl. Kikærterne smager bedst samme dag de er lavet.