Med sin krakelerede overflade, karameliserede kanter og chewy midte vil opskriften på hjemmebagte ingefærsmåkager fortrylle enhver. Smagen er perfekt krydret, intens, sød og aromatisk. Ingefærsmåkager er julens nye uimodståelige småkage.
Krydrede ingefærsmåkager – Ginger snaps
Er I klar på at prøve en lille visualisering på 10 sek?..
“Luk øjnene, ræk hånden frem og modtag din ingefærsmåkage. Du tager en bid.
Starter med en sprød kant og krakeleret overflade.
Du når midten som er chewy, blød og smelter når den kommer i munden.
Smagen er ren magi. Sødlige karameltoner, intens men tilpas krydret ingefær, varme fra kanel og et lille hint af citrus. Du tager en bid mere og har helt glemt vi kun visualiserede 😉
Du slår øjenene op. Du har lige oplevet ingefærsmåkage”
Lyst til at bage dem derhjemme?
I min optik er ingefærsmåkager alt for undervurderet, i den kommende juletid. Jeg håber dagens opskrift kan give jer en ny småkage oplevelse der smager ud over det sædvanlige julebag.
Sig velkommen til jules ingefærsmåkage: Intens, aromatisk og sød!
Opskrift på ingefærsmåkager:
Ingefærsmåkager
Ingredienser
- 180 g hvedemel
- 1 tsk natron
- 1¾ tsk stødt ingefær
- ½ tsk kanel
- ¼ tsk nellike
- ¼ tsk allehånde
- ⅛ tsk salt
- 120 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
- 60 g brun farin
- 45 g rørsukker
- 60 g mørk sirup
- ½ stk citron
- Rørsukker
Tilberedelse
- Start med at blande hvedemel, natron, ingefær, kanel, nellike, allehånde og salt i skål og rør sammen indtil fordelt. Sæt til side.
- Kom blødt smør i stor skål og tilføj vaniljesukker, brun farin og rørsukker. Med elpisker eller røremaskine med fladt piskeris (spade) pisk indtil massen er fluffy og lyst. Tilsæt mørk sirup og skal fra citron og pisk indtil fordelt. Skrab ned af siderne.
- Ved lav hastighed pisk nu melblandingen i dejen indtil den samler sig. Den vil være blød. Dæk med plastikwrap, folie eller låg og kom på køl i 1 time og op til 1 uge. *Din dej vil smuldre i starten du tilsætter mel, men blot fortsæt med at piske langsomt og den vil samle sig. Stop med det samme dejen er samlet.
- Forvarm ovnen til 175° varmluft og klargør 2 bageplader med bagepapir.
- Tag din dej ud af køleskab. Form kugler af 25g stykket. Der vil blive 18 stk. Rul dem i rørsukker og placer herefter på bageplade med 9 stk. på hver.*Har din dej stået længere end 2-3 timer på køl, lad den stå ved stuetemperatur ca. 30 min. inden du former dem og herefter imens ovnen forvarmer. Dvs. i alt ca. 1 time. Ellers vil dine småkager ikke flyde nok ud.
- Bag småkagerne 1 plade af gangen ca. 10-12 min. indtil kanterne får let farve og toppen er let sprækket. Jo længere du bager, des mere sprøde vil de blive. Tag småkagerne ud af ovnen og lad dem afkøle 10 min. på bagepladen inden du rykker dem til afkøling på rist. Det er vigtigt du lader dem stå på bagepladen og samle sig!*Husk alle ovne er forskellige, lav evt. en testsmåkage først for at finde den helt rigtige bagetid. *Er dine kager ikke helt sprækken når du tager dem ud kan du give dem et let bank på bagepladen og herefter lade dem stå 10 min.
- Nyd småkagerne og opbevar dem i lufttæt beholder op til 1 uge, gerne med madpapir imellem da de er lidt bløde.
Egne noter
Julens nye kryddersmåkage – Favorit ingefærsmåkager
Måske du bedre kender dem under navnet:
Ginger snaps – Ginger nuts – Ginger Biscuit..
Eller blot engelske ingefærsmåkager som reelt hedder cornish fairing..
Lige meget navn smager de HIMMELSKE!
Ingefær småkagen er med få ændringer berømt i alt fra New Zealand, USA og England. Hvor de oftes serveres med te som “dyp ned i teen småkage” ala “dunking biscuit” – Hahah.
Ingefærsmåkagen er ikke udbredt i Danmark men er i stedet kendt og nydt som brunkager. Men der er STOR forskel. Ligeså meget som jeg elsker veganske brunkager, er der en stor forskel i smag, tekstur og fremgangsmåde.
Ingefærsmåkager er sprøde i kanten, bløde i midten og har chewy konsistens i sammenligning med brunkager som er sprøde hele vejen igennem.
Jeg har nydt dem men venner, familie, haft dem til taste-test på kontoret og alle er vilde med smagen!
Min mormor er mit forbillede i køkkenet, og jeg nåede lige at få et billede med hende og en stak småkager (billede herunder) og mit hjerte smiler når jeg ser det. OG hun godkendte småkagerne
Jeg GLÆDER mig til at dele opskriften med jer, og håber i vil nyde samt opdage magien ved ingefær småkager!
Ingredienser til ingefærsmåkager:
Ingredienser til ingefærsmåkagerne er simple og ofte nogle vi har i skabet og kan fåes i helt traditionelle dagligvarebutikker.
- SMØR, BLØDT:
- Lad smøret stå ved stuetemperatur inden du bruger det så det er blødt og nemt kan piskes.
- BRUN FARIN:
- Giver vores karamelsmag og er med til at gøre småkagen blød og chewy i midten.
- RØRSUKKER:
- Rørsukker har mindre væske i sig og smelter nemmere end brun farin og kombinationen giver derfor en småkage der er blød i midten men stadig flyder ud og har sprøde kanter.
- VANILJESUKKER:
- Alt med vaniljesukker! Giver dybde og sød aromatisk smag.
- MØRK SIRUP:
- Har en fyldig og aromatisk karamelsmag. Siruppen hjælper med at give fugt og binde vores småkager sammen. Du kan bruge en traditionel mørk sirup eller hvis mulig melasse sirup.
- HVEDEMEL:
- Hel traditionel hvedemel. Jeg har ikke testet en glutenfri version.
- NATRON:
- Natron reagerer med vores sirup og agerer som hævemiddel samt medhjælper det karakteristiske krakelering i overfladen.
- INGEFÆR:
- Det bærende krydderi i vores småkage.
- KANEL, NELLIKE, ALLEHÅNDE, SALT:
- Jeg tilsætter ydermere lidt andre varme krydderier til samlet at give en fyldig varm smag.
- CITRONSKAL:
- Jeg elsker det lille pift af citron som løfter småkagen til niveauet højere. Du kan sagtens udelade eller erstatte med revet appelsinskal.
Hvordan laver du ingefærsmåkager:
Noget af det bedste er når lækre småkager tilmed er simple og nemme at lave. Så kan vi altid have kagedåsen fyldt. Hele opskriften samt beskrivelse ligger nede i opskrift modulet. Dette er blot en lille how-to:
- KLARGØR INGEDIENSER:
- Vej de tørre ingredienser af og lad smørret stuetemperere.
- PISK SMØR + SUKKER.
- TILSÆT SIRUP + CITRONSKAL.
- TILSÆT TØRRE INGEDIENSER OG SAML DEJEN:
- Pisk ved lav hastighed indtil dejen samler sig. I starten ligner det smuldret mel, men den vil samle sig til sidst.
- STIL DEJEN PÅ KØL:
- Dejen sættes på køl min. 1 time og op til 1 uge.
- FORM KUGLER OG RUL I RØRSUKKER:
- Vej kugler af 25g. hver og rul i rørsukker inden de bages.
- Har dine småkager stået på køl længere end 2 timer, tag da dine småkager ud og lad stå 30 min. Forvarm herefter ovnen og form dine kugler. I alt skal de stå ca. 45-60 min. ved stuetemperatur før du bager dem.
- BAG INGEFÆR SMÅKAGERNE 10-12 MIN:
- Småkagerne vil puffe op og herefter falde sammen, Her skabes den velkendte krakelerede overflade.
- Falder de ikke ned, kan du give dem et lille bank på bagepladen med det samme du tager dem ud af ovnen.
- LAD AFKØLE PÅ BAGEPLADE + RIST:
- SUPER vigtigt du lader dine småkager stå 10 min. på bageplade inden du flytter dem til rist. her bages de færdig og samler sig.
TIP TIL SPRØDERE INGEFÆRSMÅKAGER:
– Den største udfordring i udviklingen af opskriften har været konsistensen. Klassiske ginger snaps er meget bløde i midten i modsætning til danske småkager. Jeg har testet 5 forskellige variationer og haft smagsdommere på. I sidste ende er det umuligt, da ALLE kan lide noget forskelligt, haha.
Dagens opskrift er sprød i kanten men har en skøn blød og chewy midte.
Ønsker du en mere sprød og sej småkage kan du følge denne metode:
Følg samme opskrift og fremgangsmåde som nedenfor men med 2 ændringer:
*40g brun farin.
*80g rørsukker.
Tips, tricks og FAQ ingefærsmåkager:
Bliv mesterbager med et par få tips og frys din dej ned så du altid har friske småkager klar. Her får i mine bedste tips. Husk i altid kan skrive en kommentar længere nede, hvis der opstår spørgsmål.
- Nye, friske krydderier:
- Opskriften lyder på tørrede stødte krydderier, men stadig her, er en stor forskel i kvalitet. Det vigtigste for smagen er at bruge friske krydderier. Så køb gerne nye efter sidste år, de små poser fra Santa Maria kan fåes i Rema1000.
- Husk at vej alle dine ingredienser:
- Præcise mål giver de bedste småkager. Brug ligeledes gerne måleskeer lavet til bagning. Så sikre du dig den helt korrekte sammensætning af krydderier og smag.
- Kan jeg lave småkagerne glutenfri?
- Jeg har ikke testet ingefærsmåkagerne i glutenfri version.
- Vej dine småkager inden bagning:
- På samme måde anbefaler jeg du vejer dine småkager inden du ruller dem. Opskriften giver 18 stk. af 25g.
- Lav din dej op til 3-7 dage i forvejen:
- Efter dejen er samlet og sat på køl kan den holde sig 1 uge inden bagning. Husk at lad dejen stå ca. 45-60 min. ved stuetemperatur før bagning, hvis de har stået på køl mere end 2 timer. Se mere info i opskrift indeks.
- Mine småkager krakelerer ikke?
- Hvis dine småkager ikke falder sammen og krakelere kan du, med det samme du tager dem ud af ovnen give dem et lille bank på bagepladen. Husk at lad dem stå 10 min. herefter.
- Kan jeg fryse min småkage dej:
- Du kan sagtens fryse dine småkager ned i små kugler af 25g. Lad dem tø op 45 min. ved stuetemperatur, forvarm herefter din ovn og rul dem i sukker inden de bages. Måske de skal bage 1-2 min. ekstra.
- Hvordan opbevarer jeg mine ingefærsmåkager?
- Opbevar dine ingefærsmåkager i lufttæt bøtte, evt. med madpapir imellem, da de er bløde i midten.
Vild med cookies og småkager? 3 favoritter:
- Ultimative veganske cookies – F.A.V.O.R.I.T.T.E:N ! Cookies der aldrig slår fejl og glæder store som små!
– Nem, lækker og mulighed for glutenfri eller almindelig mel. - Brownie cookies – Det bedste fra 2 verdener. Chewy, blød i midten og fuld af chokoladestykker.
– Mulighed for glutenfri version. - Veganske brunkager – Mormors opskrift, jeg har fået lov at lege med og som fortryller juletiden.