Sprøde, smagfulde falafler på panden som er nemme at lave og skønne som vegetarisk aftensmad. Hjemmelavede falafler med gråærter, purløg, dild, persille, citronskal samt forårsløg er falafler med nordisk tvist. Falaflerne steges på panden for en sprød kant som friture og med saftig krydret midte med knald på krydderurt smagen. Nyd til pita, som tilbehør eller blot som snack.

Sprøde falafler med krydderurter
“Hej Alberte – jeg har noget til dig”
“Jeg har selv dyrket gråæter og tænke på, om du ville udvikle en opskrift med dem.. – jeg tænkte noget ala nordiske falafler?”.
Om jeg ville!
Mit første møde med kærestens fætter, Rasmus, som både er landmand, pædagog og politiker. Og mest af alt, et herligt varmt menneske, resulterede i at jeg fik en pose gråærter og en ide om nordiske falafler med hjem. (Det jo helt standard – haha…)
Jeg elsker at få opskrift-ønsker fra andre, og gik straks igang med at nørde.
Satte gråærterne i blød natten over, tog kæresten med i køkkenet og vi endte med de mest episke falafler på panden fuld af en hulens masse danske krydderurter, hel kommen, muskatnød, citron og en perfekt sprød overflade. Det var kærlighed ved første bid og jeg glæder mig til vi snart skal invitere på falafel-aften og servere dem for Rasmus og kæreste. Det bedste er jo reaktionen fra dem man har fået ideen fra.
Jeg håber I får glæde af opskriften – Kan I ikke finde gråærter kan de erstattes med kikærter eller flækærter. Læs mere i tips og tricks boksen længere nede i indlægget.
Nordiske falafler opskrift

Nordiske falafler på panden
Ingredients
- 200 g tørrede gråærter
- ¼ tsk natron
- 20 g dild
- 15 g purløg
- 25 g persille
- 50 g forårsløg
- 2 fed hvidløg
- 1 stk citron
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 1 tsk kommen
- 1 tsk muskatnød
- 45 g vand
- Neutral olie til stegning
Tilberedelse
- TIP: Ønkser du at erstatte gråærter kan du bruge flækærter eller kikærter – læs hvordan længere nede i indlægget.
- TIP: Læs gerne tips & tricks boksen igennem nederst i indlægget, med tips til de bedste falafler + læs opskriften godt igennem inden du starter.
- DAGEN FØR: I stor skål kom tørrede gråærter, natron og dæk med rigelig vand. Dine gråærter skal have plads til at udvide sig. Sæt dem i blød 15-24 timer et køligt sted.*Super vigtigt du IKKE bruger ærter/bønner fra dåse. Vi ønsker ukogte iblødsatte ærter/bønner.
- DAGEN EFTER – klargør falafel-krydderi: I lille skål bland kommen, muskatnød, salt, peber og tilføj bagepulver. Rør kort rundt. Vej vand af og sæt til side.
- KLARGØR FALAFELFARS: Dagen efter dræner du gråærterne fra vand og skyller dem godt igennem. Kom dem i foodprocessor. Tilføj frisk dild, purløg, persille, forårsløg samt hvidløg. Puls/blend farsen indtil den har tekstur som sand. Den må IKKE være glat som hummus men må heller ikke være for grov, så vil dine falafler falde fra hinanden.Kom falafelfarsen i stor skål og tilsæt vand, skallen fra 1 citron samt din krydderi blanding. Rør rundt så alt fordeler sig godt i farsen. Dæk med husholdningsfilm eller låg og sæt på køl minimum 1 time og op til 1 døgn før brug.
- FORM FALAFLER: Når farsen er klar former du små "bøffer" som trykkes let flade. Farsen kan virke "løs" og virke som den vil smuldre i hænderne på dig. Tag farsen og form den imellem hænderne mens du knuger let sammen, det okay de ikke ser perfekte ud. Det kan hjælpe at have let fugtige hænder. Jeg får ca. 12-15 stk.*TIP: Vi ønsker at undgå mel i falafelfarsen da det vil gøre dem tørre, derfor kan teksturen virke løs, men det vil give de lækreste falafler i sidste ende, så giv ikke op, det kræver blot lidt øvelse i at forme dem. Synes du det er helt umuligt kan du tilsætte 1-2 spsk. mel eller kikærtemel men det vil give en lidt tørre falafel.
- STEG FALAFLER: Varm en pande op til middel-høj varme med olie, der skal være nok til panden er dækket for at give bedste resultat. Når panden er varm steges falaflerne 2-3 min. på hver side indtil sprøde. Vend dem ikke før – da de ellers kan smuldre, kom på fedtsugende papir når færdigstegt. Fortsæt til alle er færdigstegt.
- SERVERING: Nyd falaflerne med dit yndlingstilbehør, i sandwich, wrap eller som snack. Falaflerne er bedst samme dag men kan gemmes 1-2 dage på køl og lunes i ovnen, de vil dog blive lidt tørre. Læs tips og tricks hvis du ønsker at fryse din falafelfars.
Egne noter
Nordiske falafler – 3 variationer
Jeg har aldrig leget med gråærter før og blev ret fascineret af deres brune, rynkede overflade på størrelse med en tørret kikært. Gråærter kan dyrkes i Danmark og er en del af bælgfrugtfamilien. Ærterne har en let sødme, bitterhed og noter af kaffe. De er naturligt glutenfri og rig på protein samt kostfibre. Gråærterne til dagens falafler på panden dyrkes i danmark og er derfor et langt mere bæredygtigt valg end kikærter.


Nordiske falafler med gråærter
Du kan finde gråærter i større supermarkeder eller online. Jeg har brugt mærket Pure dansk som har deres egne landmand i Danmark til produktion af bl.a. gråærter.
Flækærter eller kikærter
Flækærter er endnu et nordisk bud som kan købes i større supermarkeder samt helsekost og online. Vær opmærksom på at flækærterne kræver en smule mindre vand end gråærter i farsen. Brug 35 g vand til din falafelfars med flækærter.
Brug resterne af flækærter til hummus (den bliver ultra cremet og smagfuld)
En sidste mulighed er kikærter som arter sig på samme vis som gråærter. Blot følg opskriften som beskrevet men erstat med tørrede kikærter.




Falafler på pande, ovn eller friture
Falafler på panden er über crispy, har en sprød overflade og minder meget om friture, men er derimod nemmere, hurtigere og du sparer olie. Er du til klassisk friture kan du snildt gøre dette og vil du gerne tilberede dem i ovn for endnu mindre fedtstof er dette ligeledes en mulighed. Dog er de ikke nær på sprøde og en smule mere tørre.
Lad os se på hvordan du gør:
Friturestegte falafler:
Varm olien op til 170 grader ved medium varme i en kasserolle hvor du er sikker på olien står højt nok til den kan dække dine falafler, jeg bruger en medium kasserolle. Husk at tjek temperaturen.
Når olien er klar dumper du forsigtigt 4-5 falafler i gryden af gangen og fritere i 2-3 minutter indtil gyldenbrune. Løft op med hulske og kom på fedtsugende papir mens du tilbereder resten.
Falafler i ovn:
Forvarm ovnen til 220 grader almindelig ovn og klargør bageplade med bagepapir. Smør bagepapiret med olie eller med spray. Placer falaflerne på pladen og vend dem i lidt af olien for crispy overflade. Bag falaflerne 25-30 min. og vend dem halvvejs. De skal være gyldne og sprøde.
Du kan både forme dine falafler som små kugler eller de mere flade når du ovnsteger.
Tips og tricks til de bedste falafler
- HUSK altid at brug tørrede iblødsatte gråærter:
- Vigtigt vi bruger tørrede gråærter, sætter i blød og IKKE koger dem. Kogte gråærter vil give en smattet fars. Gråærterne vil blive tilberedt ved stegning.
- Brug foodprocessor til at finthakke dejen:
- Jeg bruger foodprocessor til at lave farsen, har du ikke dette kan en blender bruges, blot vær opmærksom på din fars ikke bliver til hummus men stadig jævn.
- Friske krydderurter og gode krydderier:
- Nordiske falafler er karakteristiske for deres friske krydderurter og krydderier. Smagen bærer hele falaflen så brug gerne gode friske råvarer.
- Kan jeg erstatte kommen?
- Du kan bruge samme mængde spidskommen i stedet.
- Husk at sæt falafel farsen på køl:
- Falafelfarsen skal trække på køl minimum 1 time og kan stå op til 1 døgn før brug. Her samler farsen og trækker smag samt bliver nemmere at forme og mindre risiko for de smuldre.
- Min falafelfars smuldrer – Hvad gør jeg?
- Jeg vil stærkt anbefale at undgå mel i din falafelfars da dine falafler bliver tørre. Men er det helt umuligt at forme dem kan du bruge 1-2 spsk. hvede eller kikærtemel.
- Hvilken olie skal jeg friturestege med?
- Brug en olie som kan tåle høje temperature og er neutral i smagen, fx. vindruekerneolie, solsikkeolie eller neutral rapsolie.
- Kan jeg fryse mine hjemmelavede falafler?
- Jeg ville ikke fryse færdiglavede falafler men selve falafel-farsen kan du fryse ned 2-3 måneder, tø op på køl og herefter forme og tilberede falafler på panden.




Servering og tilbehør til falafler
- GRØNT OG SALATER
- Nyd falafler på panden som tilbehør til salater, prøv fx. en mættende bønnesalat, asparges salat med jordbær eller en herlig gulerodssalat med limedressing.
- PITABRØD OG WRAPS
- Server falaflerne helt klassisk i pitabrød eller durum. Jeg bruger selv fladbrød som lige lunes i ovnen og bliver super lækre!
- DIPS OG TILBEHØR
- Nyd falaflerne klassisk med hummus, tahindressing eller gå nordisk og nyd med tatarsauce og syltet fennikel.

