Nordiske falafler med gråærter, purløg, dild, persille, citronskal samt forårsløg steges på panden for en sprød kant som friture og med saftig krydret midte med knald på krydderurt smagen. Nyd til pita, som tilbehør eller blot som snack.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 12stk
Forberedelse20 minuttermin
Tilberedelse5 minuttermin
iblødsætning + hviletid16 timert
I alt16 timert25 minuttermin
Ingredients
200gtørrede gråærter
¼tsknatron
20gdild
15gpurløg
25gpersille
50gforårsløg
2fedhvidløg
1stkcitron
1tskbagepulver
1tsksalt
Friskkværnet peber
1tskkommen
1tskmuskatnød
45gvand
Neutral olie til stegning
Tilberedelse
TIP: Ønkser du at erstatte gråærter kan du bruge flækærter eller kikærter - læs hvordan længere nede i indlægget.
TIP: Læs gerne tips & tricks boksen igennem nederst i indlægget, med tips til de bedste falafler + læs opskriften godt igennem inden du starter.
DAGEN FØR: I stor skål kom tørrede gråærter, natron og dæk med rigelig vand. Dine gråærter skal have plads til at udvide sig. Sæt dem i blød 15-24 timer et køligt sted.*Super vigtigt du IKKE bruger ærter/bønner fra dåse. Vi ønsker ukogte iblødsatte ærter/bønner.
DAGEN EFTER – klargør falafel-krydderi: I lille skål bland kommen, muskatnød, salt, peber og tilføj bagepulver. Rør kort rundt. Vej vand af og sæt til side.
KLARGØR FALAFELFARS: Dagen efter dræner du gråærterne fra vand og skyller dem godt igennem. Kom dem i foodprocessor. Tilføj frisk dild, purløg, persille, forårsløg samt hvidløg. Puls/blend farsen indtil den har tekstur som sand. Den må IKKE være glat som hummus men må heller ikke være for grov, så vil dine falafler falde fra hinanden.Kom falafelfarsen i stor skål og tilsæt vand, skallen fra 1 citron samt din krydderi blanding. Rør rundt så alt fordeler sig godt i farsen. Dæk med husholdningsfilm eller låg og sæt på køl minimum 1 time og op til 1 døgn før brug.
FORM FALAFLER: Når farsen er klar former du små "bøffer" som trykkes let flade. Farsen kan virke "løs" og virke som den vil smuldre i hænderne på dig. Tag farsen og form den imellem hænderne mens du knuger let sammen, det okay de ikke ser perfekte ud. Det kan hjælpe at have let fugtige hænder. Jeg får ca. 12-15 stk.*TIP: Vi ønsker at undgå mel i falafelfarsen da det vil gøre dem tørre, derfor kan teksturen virke løs, men det vil give de lækreste falafler i sidste ende, så giv ikke op, det kræver blot lidt øvelse i at forme dem. Synes du det er helt umuligt kan du tilsætte 1-2 spsk. mel eller kikærtemel men det vil give en lidt tørre falafel.
STEG FALAFLER: Varm en pande op til middel-høj varme med olie, der skal være nok til panden er dækket for at give bedste resultat. Når panden er varm steges falaflerne 2-3 min. på hver side indtil sprøde. Vend dem ikke før - da de ellers kan smuldre, kom på fedtsugende papir når færdigstegt. Fortsæt til alle er færdigstegt.
SERVERING: Nyd falaflerne med dit yndlingstilbehør, i sandwich, wrap eller som snack. Falaflerne er bedst samme dag men kan gemmes 1-2 dage på køl og lunes i ovnen, de vil dog blive lidt tørre. Læs tips og tricks hvis du ønsker at fryse din falafelfars.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr