Efterårssalat med græskar, rødbede og figner

Smagfuld efterårssalat med de lækreste råvarer. Smukke intense radicchio blade, serveret sammen med bagt græskar, rødbede, quinoa og toppet med bl.a oliven og blå ost. Efterårssalaten er mættende, nærende og en fryd for øjet. Server med cremet senneps dressing, ristede kerner, friske figner og nyd salaten til aftensmad eller som måltidssalat. Efterårssalat for dem med mod på dansende smagsløg, der er nem at lave men kommer med “wow” effekt.

efterårssalat med græskar

Årets efterårssalat ala “voksensalat”

Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte fordi den her efterårssalat er en smagsbombe af klasse. Den er intens, farverig og fuld af efterårets bedste råvarer og jeg glæder mig til, at I forhåbentlig har modet til at dykke ned i den, for tro mig den kommer med en “wow” effekt.

I ved hvordan jeg nogle gange får idéer – og hvis jeg først får en idé slipper jeg den ikke før den spiller 110%. Sådan gik det lidt da jeg havde sat mig for at udvikle den bedste, mættende efterårssalat. Jeg gik i flip og brugte flere forsøg på at nå lige der hen hvor jeg havde forestillet mig (som jeg jo aldrig ved hvor er – Haha..)
Men jeg vil så sige, at nu sidder efterårssalaten lige i skabet og jeg er piv stolt af den. Det er lidt en voksen salat fordi smagene udfordre, leger med teksturer og vil slå benene væk under dig.

Salaten er en symfoni af efterårets lækreste råvarer. Bund af bitter radicchio salat som er toppet med mættende quinoa, bagte søde hokkaido og intens rødbede. Toppingen derefter er en show stopper. Her leger vi med friske figner, ristede kerner og hold fast på hat og briller.. blå ost. Ja jeg ved godt det lyder meget voksent, men tro mig, sammen med de bagte rodfrugter og friske figner er det magisk.

Opskrift mættende efterårssalat

Reklamelinks er markeret med*
opskrift efterårssalat med græskar
Gem til madplan

Efterårssalat med græskar og rødbede

Fyldig efterårssalat med græskar, rødbede, quinoa samt friske figner. Vendt med herlig senneps vinaigrette, blå ost og oliven. Mættende salat fuld af smag, power og farver. Perfekt som tilbehør eller måltidssalat.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer som tilbehør
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse35 minutter
I alt50 minutter

Ingredienser

Salat

  • ½ stk hokkaido
  • 3 mellem rødbede
  • 1 dl quinoa
  • ½ hoved radicchio (ell. rucola)
  • 1 dl granatæblekerner
  • 3 friske figner (ell. pære)
  • 80 g blå ost
  • 1 dl oliven
  • Ristede græskarkerner
  • Friske krydderurter

Sennepsvinaigrette

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 tsk dijonsennep
  • 2 spsk grov sennep
  • 2 spsk agavesirup
  • 1 spsk balsamico
  • Salt, peber

Tilberedelse

  • KLARGØR DRESSING: Kom alle ingredienser i et gammelt syltetøjsglas og ryst indtil homogen og cremet (kan røres sammen i skål). Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra agavesirup eller balsamico.
  • KLARGØR GRØNTSAGER: Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Vask græskaret, skær begge ender af og herefter over på midten. Udhul græskar, skær i både og kom herefter ½-delen i stor skål (bag evt. resten til snack on the side).
    Skræl rødbeder, vask sem godt og skær dem i store skrå tern. Kom i skålen med hokkaido og vend med ⅓-del af dressingen. Fordel på bageplade og bag indtil mør og sprøde kanter ca. 35-40 min.
  • FORBERED SALAT: Kog quinoa efter anvisning på posen og lad gerne afkøle let inden brug. Riv radicchio i store blade, klargør granatæble, figner skæres i små både og græskarkerner ristes på en tør pande.
  • ANRETNING OG SERVERING:  Salaten samles på 1 stort fad. Start med blade af radicchio og quinoa i bunden og vend med en smule dressing. Herefter bagte græskar samt rødbede. Top til sidst med figner, granatæble, græskarkerner, oliven og en god mængde smuldret blå ost over. Hæld resten af dressingen over og server.
    Top gerne med friske krydderurter, fx. timian, mynte og oregano.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Måltidssalat med rodfrugter og quinoa

Efterår er unægtelig lig med rodfrugter. Derfor skal vi selvfølgelig lege med rodfrugter i dagens efterårssalat, og særligt to af mine favoritter, rødbede og hokkaido som begge to kommer med en skøn smag, tekstur og et stort indehold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Vi har hokkaido som er sød, blød men også har den intense karamelliserede smag når vi bager den i ovnen og rødbeden som er mere fast, let jordet smag og har det perfekte bid.

Du kan snildt variere med årstidens andre rodfrugter, prøv blandt andet butternut squash i stedet for hokkaido, eller farvede gulerødder i stedet for rødbede. Mulighederne er mange og husk rodfrugter i alle afskygninger og former er virkelig lækre i salater og gør dem mere mættende og fyldige. Dagens efterårssalat er ligeledes med quinoa hvilket gør den, til den perfekte måltidssalat men også ideel som tilbehør til ens favorit proteinkilde. (pift: prøv den med vegetariske svampefrikadeller (se dem her) eller laks hvis du er til fisk)

Intens salat med blå ost, figner og oliven

Dagens efterårssalat helt store Wild-card er blå ost, jep jeg ved det den er lidt speciel og mange tænker måske “what the bib”. Jeg har selv i mange år tænkt det skal jeg ikke i nærheden af, men så har jeg lige så stille smagt det med flere forskellige råvarer. Og særligt bagte rodfrugter er helt igennem magisk med blå ost. Den er intens, cremet, saltet og skarp i smagen, men sammen med de søde karamelliserede rodfrugter spiller det altså 100 %.

Vi ligger et ekstra lag ovenpå og tilføjer oliven fuld af umami, friske figner og dejlig knasende græskarkerner. Jep der er ikke sparret på noget som helst i dagens salat – så vil du gå All-in til dit middagsselskab, så det denne her salat du skal servere.

Tips og tricks efterårssalat

  1. KIG EFTER GODE GRÆSKAR:
    • En hokkaido er ikke bare en hokkaido – En god hokkaido er hvor vandindholdet er lavest og du dermed nemmere kan opnå sprøde hokkaidostykker som ikke er smattede. Kig efter de tungeste hokkaido, mørkeorange og en hård skal (undgå de lyseorange med en glat skal)
    • Køb gerne økologisk da vi gerne vil lade skrællen sidde på og spise.
  2. KAN JEG ERSTATTE BLÅ OST?
    • Du kan servere efterårssalaten med feta, tofufeta, eller blot udelade.
  3. KAN JEG ERSTATTE OLIVEN?
    • Oliven giver virkelig et lækkert element og umami til salaten men kan du slet ikke lide dem kan du eventuelt erstatte med soltørret tomat, kapers eller blot udelade dem.
  4. LEG OG VARIER MED RÅVARER:
    • Udskift friske figner med pære eller æble.
    • Udskift hokkaido med butternut squash.
    • Udskift radicchio med rucola.
    • Varier quinoa med: Kogt hel boghvede eller hirse.
mættende efterårssalat med græskar

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments