Surdejspandekager med banan

Surdejspandekager med banan er fluffy, bløde og super smagfulde. Pandekager med surdej kommer med en intens smag og en smørsprød kant. Jeg garantere jer, det er en stak pandekager der smager som intet du har prøvet før. Nyd surdejspandekager med sirup, karamel, is eller som de er. Perfekt snack, morgenmad og “bare fordi”.

pandekager med surdej

Lækre surdejspandekager med banan

OKAAAYYY!! Nu bliver det vildt – er I klar?
“Bag med overskud (surdej)” er gået lidt amok og kæresten har overtaget scenen og laver fluffy surdejspandekager med banan. De er smagfulde, søde, syrlige og perfekte når du har en surdejsrest stående.

Fordi jeg (vi) erkender blank at der IKKE kommer opskrifter på surdejsbrød herinde, fordi surdejen er mest et hyggeprojekt vi har derhjemme og ikke skal præstere med.
MEN vi kan ikke være de eneste der smider surdej ud og tænker, hvad kunne jeg lave med den her? Og derfor startede jeg en lille ny serie: BAG MED OVERSKUD (surdej).

Og vores tredje (og nok sidste) opskrift i serien, for nu, er de lækreste, fluffy surdejspandekager med banan. De er uimodståelige, har en unik smag med sødme fra bananer, syrlighed fra surdej og fedme fra smørstegning. OG så er de fermenterede!!
YEP du hørte rigtig. Du vil elske bananpandekager med surdej fordi..

  • Fluffy og bløde
  • Fermenterede
  • Sød, syrlig & intense
  • Bananpandekager med tvist
  • Stop madspild – Brug din overskudssurdej
  • Perfekt snack og morgenmad
  • Nyd med bl.a. sirup, is eller karamel..

Men NU skal vi bage – Rigtig god fornøjelse.
Ps. Fuld credit til kæresten som har nørdet og udviklet opskriften, jeg har blot været med på “kvalitets tjek – smagninger”.

Opskrift på små surdejspandekager

Reklamelinks er markeret med*
opskrift pandekager med surdej
Gem til madplan

Surdejspandekager med banan

Søde, syrlige, intense surdejspandekager med banan er de lækreste små bananpandekager lavet med overskudssurdej. Pandekagerne fermentere natten over, hvilket resulterer i en unik smag af syrlig surdej med sødme fra banan. Nyd dem med frugt, sirup, karamel eller en god klat vaniljeis.
Ingen bedømmelser endnu
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 16 små pandekager
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hviletid8 timer
I alt8 timer 40 minutter

Ingredienser

Surdejspandekager – DAG 1

  • 100 g overskudssurdej
  • 200 g banan
  • 100 g kærnemælk
  • 50 g græsk yoghurt
  • 100 g hvedemel

Surdejspandekager – DAG 2

  • 2 stk æg (delt i blommer og hvider)
  • 40 g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • ½ tsk salt
  • Smør til stegning

Tilberedelse

Surdejspandekager – DAG 1

  • FORBERED: Mos bananer og kom i skål sammen med overskudssurdej, kærnemælk og græsk yoghurt. Pisk godt sammen. Tilføj hvedemel og vend sammen til dejen er homogen uden klumper. Dæk skålen med film og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.
    TIP: Jo længere tid dejen står ude, des mere fermenteret bliver den – jeg anbefaler at lave dejen om aftenen og bage pandekager næste morgen/formiddag.

Surdejspandekager – DAG 2

  • KLARGØR: Start med at dele æggene i blommer og hvider. Kom æggeblommerne i den fermenterede dej fra dagen før (det er meningen den har en skarp duft). Tilføj ligeledes sukker, vanilje, bagepulver, natron og salt. Pisk dejen igennem. I seperat skål pisk æggehvider let stive og vend derefter forsigtigt i din pandekage dej. Dette gør vores pandekager endnu mere luftige.
  • STEG PANDEKAGER: Varm en slip-let pande op til middelvarme, min står på 6-7 stykker ud af 9. Lad panden blive godt varm inden du tilføjer lidt smør. Fordel dejen i små klatter, jeg har ca 3-4 pandeakger pr. omgang og steg pandekagerne indtil de begynder at boble, vend og steg færdig. Tilføj nyt smør og gentag indtil du har brugt al dejen.
  • SERVER: Nyd pandekagerne med banan, ahornsirup, vaniljeis, yoghurt, friske bær og/eller karamel. Du kan også nyde dem som de er.
    Pandekagerne kan gemmes på køl i en lufttæt beholder hvor de holder sig friske 3-5 dage, de smager skønt kolde.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

2-dags fermenterede surdejspandekager med banan

Noget helt særligt ved dagens pandekager er deres fremgangsmåde. Ikke nok med vi bruger surdej – så fermenterer vi den også. YEP det helt unikke ved dagens surdejspandekager er at vi sætter dejen i gang dagen før vi ønsker at nyde dem, og færdiggør og steger dem dagen efter. Det resulterer i pandekager med surdej som har fermenteret natten over og udviklet en kompleks smag og syrlighed.
Smagen kan ikke forklares, men skal opleves og nydes. Men EN ting kan jeg sige, de er kommet MEGET højt op på “dem skal vi snart lave igen” listen.

  1. DAG 1: Start gerne sen eftermiddag/aften med at forberede din pandkagedej. Rør surdej med most banan, kærnemælk, græsk yoghurt og hvedemel og sæt til side natten over. Denne proces kickstarter en fermentering hvor surdejen spiser sukkeret i bananerne.
  2. DAG 2: Æg deles, blommer kommer i dejen sammen med krydderier og sukker. Derefter pisker vi hviderne stive og vender i for endnu mere luftighed. Pandekagerne steges i smør som runder deres syrlig-søde smag perfekt af.

Fluffy amerikanske surdejspandekager

Amerikanske pandekager er traditionelt fra USA og lavet med kærnemælk. Pandekagerne er små (modsat vores klassiske pandekage i Danmark) tykke, lækre og luftige.

Dagens opskrift er tvistet med både banan og surdej (meget dansk). Det giver pandekagerne en helt unik smagssammensætning og en langt mindre sødme pandekage end vi kender fra klassiske amerikanske pandekager. Hvilket er den perfekte anledning til at toppe dem med alt fra sirup (jeg har en mælkebøttesirup fra svigermor som jo blot er MAGISK til lejligheden), karamel, bær/frugt eller måske en god klat vaniljeis. Amerikanske surdejspandekager er nu også lækre, “blot” som de er og med deres komplekse smag vil de overraske de fleste!

Tips og tricks
bananpandekager med surdej

  1. LÆS OPSKRIFTEN GODT IGENNEM:
    • Surdejspandekagerne er udviklet med simple råvarer og kræver få steps. Men opskriften er delt op i 2 og jeg anbefaler du sætter dig ind i fremgangsmåde og tid (hviletid) før du går igang så du ved hvornår og hvad du skal gøre.
  2. HVOR GAMMEL SKAL MIN SURDEJ VÆRE?
    • Du skal bruge din overskudssurdej fra bagning eller fodring. Det kan være alt fra 1-3 dage. Jo længere den står des mere sur bliver den hvilket er vigtigt at have i mente. Prøv med 1 dag gammel først da pandekagerne er meget smagfulde allerede der.
  3. KAN JEG ERSTATTE GRÆSK YOGHURT:
    • Du kan bruge skyr, creme fraiche eller neutral yoghurt/ymer (Det kan dog ændre i smagen og tykkelsen afhængig af yoghurtens fedtprocent).
    • Bedste erstatning er skyr eller 9% creme fraiche.
  4. BAGNING AF PANDEKAGER MED SURDEJ:
    • VIGTIGT IKKE at skrue fuld op for varmen. Dette gør pandekagerne når at blive sorte før de er gennembagte. Lad varmen stå på middel og dine pandekager få 2-3 min på hver side. Hver kogeplade arter sig forskellig så hold øje, men skru ikke mere op end ca. 2/3 af samlet varmekapacitet. Min står på 6-7 ud af 9.
    • Varm panden godt op før du begynder at stege, så du sikrer en jævn bagning.
  5. KAN JEG ERSTATTE ÆG OG LAVE VEGANSKE SURDEJSPANDEKAGER?
    • Jeg har ikke testet dette og tør ikke give en vurdering af hvordan og hvor meget. Men savner du en fluffy vegansk bananpandekage, er denne opskrift super nem og lækker.
  6. MINE SURDEJSPANDEKAGER ER MEGET SURE – HVAD GØR JEG?
    • Surdejspandekagerne har en meget syrlig kant og intens smag fra surdej, man enten elsker det, ellers savner man måske lidt mere sødme.
    • Vil du gerne lave surdejspandekager men skrue lidt ned på intensiteten kan du tilføje 10-20g ekstra sukker på dag 2.
  7. OPBEVARING OG HOLDBARHED AF SURDEJSPANDEKAGER:
    • Pandekagerne smager himmelsk lune men kan sagtens opbevares på køl 3-5 dage og nydes kolde eller lunes i ovn/på rist.
  8. LYST TIL FLERE OPSKRIFTER MED OVERSKUDSSURDEJ?
pandekager med surdej close up
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments