Hjemmelavet stenalderbrød med kerner, frø, nødder og æg er det lækreste kernebrød uden mel. Men en tilføjelse af havregryn og tranebær for en perfekt krumme og smag. Skøn til snack, frokost eller med en god skive ost. Stenalderbrødet er rig på protein, kostfibre og holder os mæt længe alt imens det smager vidunderligt. Nemt og hurtigt at bage samt frysevenligt.
Stenalderbrød – Sundt og mættende
Stenalderbrød, palæobrød eller blot kernebrød uden mel. Brødet med mange navne som havde sin storhedstid for lidt over et årti siden da stenalderkostens havde sit indtog. Men kernebrød uden mel smager herligt og kan nydes af alle, stenalderkost eller ej.
Efter nogle ture til kærestens familie i Sønderjylland, hvor jeg fik serveret stenalderbrød og både mine smagsløg og mave takkede mig, fik jeg lyst til at hoppe i køkkenet og lave min egen version.
Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på vegansk kernebrød som har fulgt mig længe og smager herligt. Den primære ændring blev tilføjelse af æg.
Jeg testede og endte med hvad jeg ville sige, det lækreste sunde brød med frø, kerner, nødder og havregryn. Lavet på både æg og vand. Ja, jeg ved det, der er særligt 2 afstikkere ift. et traditionelt palæobrød. Både havregryn og vand.
MEN i kender også mig, hvornår har jeg holdt mig til kasser og regler?
Ideen med havregryn og æg er 2 af samme sag. Jeg ønskede et mere let og mindre bastant stenalderbrød. Jeg finder ofte de bliver meget tunge og fedtede pga. den store mængde æg og frø. Derfor har jeg valgt at skære ned på æg i kombination med vand og erstatte nogle af kerner/frø med havregryn. Resultatet er intet mindre end lækkert, saftigt, smagfuldt og med den dejligste krumme. Prøv det, det er geniallos.
Stenalderbrød opskrift – Nem og hurtig
Stenalderbrød med havregryn
Ingredienser
- 180 g havregryn
- 80 g hørfrø
- 60 g sesamfrø
- 60 g solsikkekerner
- 50 g græskarkerner
- 20 g chiafrø
- 60 g mandler
- 25 g loppefrøskaller
- 1⅓ tsk salt
- 1 tsk kanel
- 70 g tranebær
- 320 g vand
- 2 stk æg
- 1 spsk æblecidereddike
- 2 tsk agavesirup
- Blå birkes
Tilberedelse
- FORBERED: Tænd ovnen på 170° varmluft med en rist i midten, og klargør en lille rugbrødsform med bagepapir. Min måler 20 X 10 cm.
- LAV BRØDDEJEN: I en stor skål kom alle de tørre ingredienser, krydderier og tranebær. Rør godt rundt så alt er ligeligt fordelt. Kom herefter vand, æg, eddike og sirup ved og rør godt rundt indtil homogen og sammenhængene. Lad stå 5 min. imens loppefrøskallerne samler dejen. Rør den godt igennem igen, og fordel den herefter i formen. Drys med blå birkes.
- BAG STENALDERBRØDET: Sæt brødet ind i ovnen og bag 45-50 min. Lad afkøle lidt i formen inden du sætter på rist og lader afkøle helt inden der skæres i det.
- SERVERING: Nyd stenalderbrødet med smør, ost, hummus eller blot som en god snack. Kan med fordel skæres i skiver og opbevares på køl eller fryses ned for længere holdbarhed.
Egne noter
Hjemmelavet stenalderbrød med kerner
Det kan næsten ikke blive nemmere end hjemmelavet stenalderbrød. Det kræver en stor skål hvor du kan vende alle de tørre ingredienser med de våde. Herefter kommer det i form, drysses med birkes og bages i ovnen. Nemt ikke?
Ingredienserne er simple, forskellige frø og kerner, nødder, havregryn og som det mest specielle ingrediens, loppefrøskaller. Loppefrøskaller er med til at binde brødet sammen og give en dejlig konsistens. Du kan finde loppefrøskaller i alle supermarkeder, og trods posen er stor, så er jeg sikker på du nok skal få den brugt, + holdbarheden er lang.
Som en sidebonus er loppefrøskaller godt for vores daglige indtag af kostfibre og i kombination med kerner, frø og havregryn er dagens kernebrød et sundt og nærende tilføjelse til vores daglige kost. Brødet er rig på både protein, kostfibre og mætter dejligt. Både vores mave og sind vil nyde godt af det.
Sundt brød uden mel
Dagens kernebrød uden mel kan nydes af alle. Spiser du glutenfrit og vil være på den sikre side, bruger du blot glutenfrie havregryn. Er du vegansk, hopper du ind og laver vegansk kernebrød. Kan du ikke tåle nødder og frø – så hopper du ind og laver lækre spinat– eller rødbedeboller.
God mad er for alle og mit fornemste job er netop at vise jer, at uanset om I har valgt at spise vegansk, vegetarisk eller er fleksible, så er der muligheder. Jeg er jo blot katalysator og en kæmpe nørd. Maden, den skal vi deles om.
Tips og tricks til lækkert stenalderbrød
- KAN JEG UDSKIFTE KERNER OG FRØ?
- Du kan godt justere lidt op og ned i de forskellige frø/kerner så mængderne passer. Men jeg ville ikke udelade hørfrø og chiafrø da de er med til at suge væske til sig og binde brødet sammen.
- KAN JEG UNDVÆRE LOPPEFRØSKALLER?
- Desvære ikke, de er med til at binde brødet sammen og give dets lækre krumme. Du kan finde loppefrøskaller i alle supermarkeder samt online.
- JEG KAN IKKE TÅLE MANDLER – HVAD GØR JEG?
- Du kan udelade mandler og bruge andre nødder hvis du tåler. Ellers erstat med flere græskarkerner/solsikkefrø.
- KAN JEG UDSKIFTE TRANEBÆR?
- Sagtens, du kan bruge anden tørret frugt eller 50g revet gulerod i stedet.
- KAN JEG LAVE VEGANSK STENALDERBRØD UDEN ÆG?
- Brug opskriften på vegansk kernebrød uden mel.
- KAN JEG LAVE GLUTENFRIT STENALDERBRØD?
- Nøddebrødet er naturligt glutenfri, vil du være 120% sikker, brug da glutenfri havregryn.
- HVOR LÆNGE SKAL STENALDERBRØD BAGE FØR DET ER FÆRDIGT?
- Efter 45-60 min er brødet færdigt og klar til afkøling. Jeg oplever at efter præcis 48 min. i min ovn er det færdigt. Men tjek med en tandstik eller ligende.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED AF STENALDERBRØD:
- Brødet har bedst af at blive opbevaret på køl da det forlænger holdbarheden markant og kan stå mindst 1 uge. Brødet kan ligeledes fryses, gerne i skriver, op til 2-3 måneder.