Klar på lækre råvarer i februar – Opskrift på grønkålssalat, syltede jordskokker samt tips og tricks til smag, tekstur og anvendelse.
#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer – februar
Jeg har en intention for 2020: Være bedre til at købe råvarer i sæson!
Der er MANGE fordele ved at købe sæsonbetonet frugt og grønt avlet i Danmark.
Råvare i sæson er:
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Jeg glæder mig til at komme igang med månedens råvarer, udtænke opskrifter og hvordan vi anvender dem bedst – endda dem vi ofte styrer udenom.
(Indsæt jordskokker og rosenkål – haha)
Mad skal være velsmagende, sundt, nærende OG nemt at gå til. OGSÅ dem vi undgår 😉
Jeg vil dykke nærmere ned i smag samt tilberedning, da de er nøgleord til spændende og velsmagende grøntsager. Med få tips kan du løfte gastronomien af selv en kedelig kartoffel til nye højder.
Læs med og lær om grundsmagene herunder umami, tilberedning, opskrift på syltede jordskokker samt en herrego’ grønkålssalat der vil slå benene væk under middagsselskabet.
5 udvalgte råvarer – tips, tricks og anvendelse
Hver måned vil jeg udvælge 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Vigtigt at sige er, at krydderurter i vinterhalvåret er dyrket i drivhus. Jeg tager dem dog med da de bidrager med smag og kan peppe grøntsager gevaldigt op.
Mine 5 udvalgte i februar:
- Grønkål
- Jordskokker
- Gulerødder
- Æble
- Dild (dyrket i drivhus)
Lær mere og se hele listen af månedens råvarer hos sæson.
Fokus på smag – de 5 grundsmage
Vi mennesker har alle 5 grundsmage. En grundsmag defineres ved at være unik, dvs. den kan ikke sammensættes af andre smage.
Vi bruger smagssansen til at analysere den mad vi spiser, og ved hjælp af vores 5 grundsmage styre imod det kroppen har brug for.
Fx Sødt = kulhydrat samt frastøde det der er potentielt farligt såsom bitter = giftige fødevarer.
G.E.N.I.A.L.T !!
Grundsmagene er ligeledes med til at danne rammen om et nydelsesrigt måltid, som tilfredsstiller.
Især den omtalte 5. grundsmag: Umami, også kaldet “velsmag”. Umami fuldender måltidet og tilfredsstiller.
Når vi arbejder med grøntsager er umami særlig vigtig, da den hjælper med at fremhæve smag, nydelse og vores appetit vækkes.
Hvis man kommer fra en “kød”-kost kan det være en go ide at sætte sig ind i hvilke fødevarer der bidrager med umami, så man ikke føler man “mangler” noget, dvs. en grundsmag.
Umami bliver ofte forbundet med kød, da det er opbygget af aminosyre = protein-byggesten.
Men der er fejlagtigt at tro det ikke findes i planteriget. DET gør det.
Men det kræver vi sætter os nærmere ind i det, og finder de råvarer der netop indholder umami. Når først vi kender trickende vil du opleve grøn gastronomi på nyt niveau.
De 5 grundsmage er:
- Sødt: Forbundet med sukker. Kroppens behov for energi = kulhydrat. Vi kan fra barnsben lide smagen, da den er signal om energi og overlevelse.
Findes bla.: Frugt, sukker, ketchup. - Surt: Smagen af surt kan i store mængder være frastødende, og et signal om fare = syre.
Findes bla.: Eddike, citrusfrugter, æblecider. - Salt: Vigtig for vores natrium balance.
Findes bla.: Tamari, saltede peanuts, kapers. - Bittert: Vi reagere ofte frastødende på bittert. Det menes at være for at sikre vi ikke indtager giftige råvare/planter som indeholder bitterstoffer. Kaffe er bittert og man mener derfor mange kræver tilvænning for at kunne lide smagen.
Findes bla.: Kaffe, krydderurter, mørk chokolade. - Umami: Smagen menes at være koblet til genkendelsen af protein, og dermed livsvigtig for kroppen. Umami er velsmag.
Gode plantebaserede kilder til umami:
– Miso
– Tomat
– Svampe (tørrede svampe er særlig koncentrerede)
– Balsamico
– Soyasovs / Tamari
– Gærflager
– Tang
– Kartofler
– Asparges
– Grønkål
Læs mere hos smag for livet.
Rå – bagt – dampet – syltet
TEKSTUR og TILBEREDNING !!
Endnu 2 game changer sammen med grundsmagene når vi snakker grøntsager og ønsket om lækre, appetitvækkende retter.
Retter bestående af flere teksturer samt tilberednings-metoder vækker vores appetit og nysgerrighed.
Gør vi bruger længere tid om maden og nyder den.
Tænk gerne bagte, rå og syltede elementer ind når du sammensætter en salat.
Samt sprøde, saftige, bløde, knasende teksturer.
Fx. salaten herunder:
– Frisk spidskål. Dampede asparges. Langtidsbagte tomater. Syltede rødløg.
– Server med olie/eddike dressing smagt til med hvidløg, citron og toppet med persille samt ristede græskarkerner.
Ofte skal der ikke meget til før en ret kan ændre karakter. Det ikke spørgsmålet om MANGE råvare på en gang, men udvalget af dem.
Salaten herover har jeg tænkt teksturer OG grundsmage ind i retten.
Salat består samlet af flere forskellige teksturer samt de 5 grundsmage.
Enkelt. Lækkert. Nemt.
Prøv spidskålsalaten med appelsinvinaigrette som indeholder de 5 grundsmage samt flere teksturer samt tilberedningsmetoder.
Februars råvarer – opskrifter med velsmag
NU det tid til at dykke ned i vores råvarer og bruge den viden vi har om grundsmage, teksturer samt tilberedning.
Hvordan vi ved hjælp af få tips og tricks opnår en super skøn grønkålssalat med bagte og syltede jordskokker. Vi topper den med grønkålspesto som binder salaten sammen, giver fedme og dybde fra ristede græskarkerner.
Sæt gang i musikken, såsom den HER, dans, nyd og oplev HVOR fedt det er at lege med råvarer, teksture og grundsmage – OGSÅ dem vi sneg os uden om 😉
LETS GO !!
Syltede jordskokker – krydret med dild og æblemost
Tynde, sprøde jordskokkeskiver. Syltet i æbleeddike, æblemost, krydret med dild og sennepsfrø. Jordskokker i nye klæ’r. Perfekt som tilbehør samt smagsgiver i salater.
Er du vil med syltede rødløg – vil du være VILD med syltede jordskokker.
Syltede jordskokker
Ingredienser
- 3-4 stk jordskokker, i tynde skiver
- 1 dl æbleeddike
- 1 dl æblemost (ell. juice)
- 2 spsk rørsukker
- 1 tsk sennepskorn (kan udelades )
- ½ tsk sorte peberkorn
- Frisk dild
Tilberedelse
- Start med at skrubbe jordskokkerne godt, evt. brug en lille kniv til at få "knolde" væk.Er de meget beskidte kan de skrælles.
- Snit dem i meget tynde skiver, gerne med mandolinjern og kom i ønsket glas. Tilsæt dild.
- Kog eddike, æblemost, sennep samt peberkorn op i en gryde. Hæld over jordskokkerne og skru låg på.Kommes på køl og trækker gerne min. 1 time inden brug.Kan holde sig på køl 1-2 uger.
Egne noter
Grønkålssalat med pesto – Umami bombe
Sund, sprød og nem grønkålssalat. Lavet med bagte jordskokker, let bagte grønkålsblade, søde æbler, syrlig syltede jordskokker, revet rødbede, krydderurter og serveret med cremet sund grønkålspesto samt ristede græskarkerner. Tilfredsstillende, mættende, fuld af smag og tekstur. Grønkålssalat der er ALT andet end kedelig !!
Grønkålssalat med bagte og syltede jordskokker
Ingredienser
- 4-6 stk jordskokker, vasket og skåret i kvarte
- 100 g grønkål, i store stykker
- Olivenolie
- 1-2 stk rødbede, revet
- 1 stk æble, i tynde skiver
- Frisk dild, hakket
- Syltede jordskokker (Opskrift ovenover)
- Grønkålspesto (Opskrift herunder)
- Ristede græskarkerner
Tilberedelse
- Forvarm ovnen til 200° og beklæd en bageplade med bagepapir.
- Vend de klargjorte jordskokker med lidt olivenolie, peber og flagesalt. Bag dem i ovenen ca 25-30 min. indtil møre.Tilsæt grønkål i store stykker, vend rundt og bag yderligere 5-10 min indtil grønkålen bliver sprød og tager let farve.
- Anret revet rødebede, jordskokker samt grønkål på fad og vend med dild samt 2 spsk syltede jordskokker.Top med æble, græskarkerner samt grønkålspesto.
- Server salaten med ekstra syltede jordskokker, grønkålspesto samt græskarkerner.
Egne noter
Grønkålspesto
Ingredienser
- 30 g grønkål, blade uden stilk
- 30 g persille
- ½ stk citron, skal + saft
- 2 spsk hvidvinseddike
- 1 spsk oregano
- ½ stk grøn chilipeber (10 g)
- 2-3 fed hvidløg
- 4 spsk olivenolie
- 30 g ristede græskarkerner (ell. pinjekerner)
- ½ tsk flagesalt
- Friskkværnet peber
- 4-5 spsk vand
- evt. 1 spsk agavesirup
Tilberedelse
- Alle ingredienser undtagen vand kommes i en lille blender. Blend indtil pestoen er cremet, skab evt. ned af siderne løbende. Juster konsistensen med vand.
- Smag til med salt, peber og evt. agavesirup for lidt sødme.
- Kom i lufttæt glas og sæt på køl indtil brug. Kan fint holde sig 4-5 dage på køl.
Egne noter
Bagte rodfrugter – gulerod i fokus
Hvem ÆÆÆLSKER ikke gulerødder?
NØJ hvor har jeg spist mange i mit liv – så mange at jeg en periode var semi gul i ansigtet – haha!! MEN de er bare lækre og kan netop tilberedes og bruges i uhyre mange variationer, både i det salte samt søde køkken.
Gulerodsmuffins – right? 😉
Gulerødder kan syltes, bages, rives, spises som snack og tilsættes fx. hummus.
Ja mulighederne er mange !!
Jeg glæder mig til at dele flere opskrifter med gulerødder. Indtil kan du prøve DENNE bowl hvor jeg sylter gulerødderne.
Herunder har jeg lavet en lækker cremet hummus og serveret med bagte gulerødder, rødløg samt fennikel. Toppet med en enkel balsamico dressing, ristede hasselnødder, granatæblekerner samt ruccola.
Sundt, indbydende og hurtigt at lave.
Håber i har fået inspiration til februars råvarer samt hvordan vi sammensætter sunde grønne retter med masser smag, tekstur og som gør selv jordskokken kommer i indkøbskurven.
Go’ fornøjelse og grønne vibes !!