Intens, smagfuld oliventapenade med feta, pistacienødder og et tvist af chili. Grov tapenade med grønne og sorte oliven, krydret koriander, med knas fra nødder, cremethed fra feta og et lille spark af chili. Oliventapenade er perfekt til tapasbordet, som tilbehør på brød, pasta eller som dip til grøntsager.

Oliventapenade med feta og nødder
FØRST: Jeg glæder mig så meget til at dele opskriften på hjemmelavet oliventapenade med feta som jeg første gang serverede til nytår 2024. Den er blevet spist flere gange siden og endelig fik jeg en dag skudt billeder, så jeg kan dele opskriften med jer.
Måske er det ikke en klassisk tapenade men mere end topping? Men under alle omstændigheder er den intens, smagfuld og perfekt som tilbehør og dip til alt fra brød, pasta og grøntsager.
Det særlige ved dagens oliventapenade af kombinationen af råvarer som spiller perfekt op af hinanden. Først har vi selvfølgelig, oliven, TA DA! Vi bruger både grønne og sorte og så finhakker vi dem, men så de stadig har noget bid (ja tak for mere konsistens)!
Dernæst har vi cremet saltet feta, skarp rødløg, krydret koriander og fedme samt knas fra pistacienødder. Det sidste finish er citronskal og lidt chili – WOW, en smagsbombe.
Opskrift på smagfuld oliventapanade

Oliventapenade
Ingredienser
- 100 g grønne oliven
- 100 g sorte oliven
- 1 stk rødløg
- 75 g feta
- 50 g pistacienødder i skal
- 1 stor håndfuld frisk koriander
- 1 spsk chiliolie (evt. olivenolie)
- 1 spsk agavesirup
- ½ stk citron
- 1½ spsk hvidvinseddike
- Friskkværnet peber
Tilberedelse
- TIP: Anvender du oliven med sten i, brug gerne 230g i alt inklusiv sten.TIP: Bruger du olivenolie kan du tilsætte 1/4 tsk chiliflager for at opnå tvist af chili.
- KLARGØR: Start med at klargøre dine oliven, fjern evt. sten hvis de er med, og hak oliven fint. Kom i skål. Skær rødløg over på midten og derefter i tynde skiver. Hak koriander og fjern skallen fra pistacienødder som derefter hakkes fint. Kom i skålen til oliven og smulder feta over.
- BLAND TAPENADE: I skålen riv skallen fra 1/2 citron og pres saften over. Tilføj chiliolie, agavesirup, eddike samt friskkværnet peber. Vend rundt, smag til og sæt på køl indtil servering. Den har godt af lige at trække lidt smag.
- SERVERING: Nyd oliventapenade til tapas, evt. på brød eller blinis med cream cheese. Smager ligeledes skønt som tilbehør til bagte grøntsager.
Egne noter
Hjemmelavet tapenade af oliven
Jeg kan ikke være den eneste der i mange år ikke kunne udstå smagen af oliven, til i dag at elske duften, intensiteten og smagen. Oliven er lidt som koriander, enten elsker eller hader du det, og derfor er der selvfølgelig også koriander i dagens oliventapenade, haha.
Men hvad er tapenade egentlig for en størrelse?
Klassisk stammer tapenade fra Frankrig som betyder “smørrelse”. Tapenade er klassisk sammensat af oliven og kapers som hakkes meget fint eller blendes til pure. Herefter tilsmages den med ansjoser, hvidløg, krydderier, krydderurter og citrus.
Tapenade som dip, tilbehør eller tapas
SÅÅ jeg kører ikke helt klassisk tapenade, men det var det bedste ord jeg kunne finde til dagens opskrift. Vi leger med feta i stedet for kapers og tilsætter nødder for dejligt knas. Og vigtigst, den smager himmelsk, og er som klassikeren perfekt som topping på brød, blinis, som dip til grøntsager eller som del af et tapasbord.
Jeg har oftes serveret den på ristet brød med cream cheese under eller som forret til nytår på små blinis med cream cheese og krydderurter på toppen. (Den tog mange kegler rundt om bordet).

Tips og tricks hjemmelavet oliventapenade
- HVILKE OLIVEN SKAL JEG BRUGE?
- Du kan bruge alle typer oliven, men vælg gerne 2 slags og kombiner dem.
- Husk at fjerne sten hvis de indeholder dette.
- KAN JEG ERSTATTE PISTACINØDDER?
- Du kan bruge saltede mandler eller cashewnødder. Kan du ikke tåle nødder kan du helt udelade eller erstatte med lidt hakkede ristede græskarkerner.
- KAN JEG ERSTATTE KORIANDER?
- Udelad krydderurt helt eller erstat med persille eller basilikum.
- HVOR FINDER JEG CHILIOLIE?
- Jeg bruger altid min “sprød chili olie” fra den kinesiske købmand, men ellers har flere større supermarkeder flere varianter, fx. fra chu chum.
- Kan du ikke finde chiliolie kan du bruge 1 spsk olivenolie + 1/4 tsk. chiliflager.
- ER OLIVENTAPENADEN STÆRK?
- Den her et lille stærkt tvist fra chiliolien. Er du slet ikke vild med stærk mad bruger du blot en god olivenolie i stedet.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED FOR TAPENADE:
- Opbevar oliventapenade i lufttæt beholder på køl 2-4 dage.
Ekstra oliven på lager? 2 favoritter med oliven
- QUINOA SALAT MED FETA OG OLIVEN – Se video HER
- Fyldig og mættende quinoa salat med edamamebønner, feta og himmelsk balsamico vinaigrette er simpel og nem at lave samtidig med den tilfredsstiller og glæder. Salat med quinoa bidrager med sunde fedtstoffer, protein og kostfibre der sikrer dig en god mæthed længe.
- MARRY ME TOFU MED OLIVEN OG GRØNTSAGER – Se video HER
- Stegt tofu i flødesauce med tomat, svampe, soltørrede tomat og oliven. Himmelsk sauce, rig på umami, grøntsager og cremethed fra parmesan. Server flødesaucen med stegt tofu, pasta og ekstra parmesan.

