ANNONCE – INDLÆGGET ER UDGIVET I SAMARBEJDE MED LE CREUSET
Krydret, velsmagende og mættende marokkansk gryderet med linser, bønner og bagte grøntsager. Ala vegetarisk gryderet inspireret af Marokko med varme krydderier, abrikoser og ristede valnødder. Gryderetten er ris på protein fra linser og bønner, kostfibre samt smagfulde grøntsager. Server med gurkemeje ris, mynte yoghurt og tag på en rejse til de varme himmelstrøj og nyd magien i god mad og godt udstyr.
Smagfuld marokkansk gryderet
Jeg KNUS ELSKER vegetariske gryderetter OG jeg er kæmpe fan af godt udstyr og lækre materialer. Alle 3 ting kombinerer vi i dagens smagfulde marokkansk gryderet med kikærter, bagte grøntsager og varme krydderier. Herligheden er tryllet frem i Le Creuset smukke buffetgryde jeg har fået æren af at vise frem og udvikle himmelske retter i. Alt de rør ved spiller “bare” og særligt deres støbejernsgryder kan jeg ikke få nok af. Bunden sikre gævn fordeling af varme og stegning, låget giver mulighed for at holde på varmen og skabe uimodståelige simreretter.
Jeg gik længe og funderede over hvad min første ret skulle være. Skulle jeg lege med lasagnesuppe, risotto?.. En masse klassikere var forbi mit ide-center.
MEN så slog det mig, vi skal selvfølgelig lege med varme krydderier (det er vel december) mine favorit grøntsager samt vise hvordan vegetarisk mad kan være fyldig, velsmagende og mættende.
Jeg greb derfor fat i det marokkanske køkken, deres smagsprofil er jo gudeskøn og rummer alt fra bl.a. kanel, nellike og gurkemeje. Og som særligt udstyr har de deres tagine, som er en specialformet lerkrukke med samme egenskaber ala en stegeso. Mon ikke jeg kunne emitere den i buffetgryden?..
Målet var sat og resultatet blev himmelsk. Det er længe siden jeg har skabt en vegetarisk gryderet med SÅ meget smag, dybde og nysgerrighed. Marokkansk gryderet emmer af varme himmelstrøj, nærende råvarer og velsmag. Retten tager lidt tid at lave og byder på en række ingredienser – MEN frygt ikke, halvdelen er krydderier og det er dem der gør hele forskellen. Giv dig tid en weekend, nyd processen og oplev magien når du løfter låget og Marokko indtager din spisestue.
Opskrift marokkansk gryderet
Marokkansk gryderet med kikærter
Ingredienser
Bagte grøntsager
- 1 stk aubergine
- 1 stk blomkål
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk røget paprika
Gryderet
- 20 g smør
- 2 stk rødløg
- 3 fed hvidløg
- 20 g ingefær
- 40 g tomatpure
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk koriander
- ¼ tsk nellike
- ½ tsk muskatnød
- ½ tsk chiliflager
- 1 stk kanelstang
- ½ tsk salt
- 3 stk laubærblad
- 4 stk appelsinskræller
- 60 g valnødder
- 6 stk tørrede abrikoser
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk rørsukker
- 400 g tomatpassata
- 500 ml grøntsagsbouillon
- 1 dl belugalinser
- 1 dåse kikærter
- 2 dl madfløde
Mynte yoghurt
- 200 g græsk yoghurt
- ½ stk citron
- 1 håndfuld mynte
- 2 spsk kapers
- ¼ tsk spidskommen
- Salt, peber
Gurkemeje ris
- 2 dl basmatiris
- ½ tsk gurkemeje
- 1 tsk æblecidereddike
- ½ tsk rørsukker
- 1 nip salt
- 4 dl vand
Tilberedelse
- BAGTE GRØNTSAGER: Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade. Vask og skær aubergine halvt over, herefter igen halt igennem på langs, og derefter i skiver. Blomkål laves i små buketter. Vend aubergine og blomkål med røget paprika og olivenolie og bag i ovnen indtil sprød, ca. 30 min. Tag grøntsagerne ud når færdig – tilbered imens gryderetten.
- KLARGØR INGREDIENSER: Skær rødløg halvt over og herefter i tynde skiver. Riv hvidløg og ingefær fint og kom i skål med tomatpure. Klargør alle krydderier i en lille skål + kanelstang, laurbær og riv med grøntsagsskræller 4 lange strimler af appelsinen. På en varm pande rist valnødder til de dufter, afkøl og hak dem fint. Kom i skål med abrikoser skåret i små tern. Skyl både belugalinser og kikærter i sigte, kom i hver deres skål. Tilbered bouillon.
- TILBERED GRYDERET: I en stor tykbundet gryde smelt smørret ved middel varme. Tilsæt rødløg og lad dem stege til de er blanke og bløde. Skru op til middel-høj varme og tilsæt ingefær, hvidløg og tomatpure. Lad det stege med 1-2 minutter inden du tilsætter din skål med krydderier mm. Lad det hele stege 1-2 minutter indtil hele hytten dufter. Tilsæt belugalinser og lad dem stege kort med så de optager en masse smag.Kom valnødder, abrikoser, tomatpassata, bouillon samt eddike og sukker ved og rør godt rundt. Kom gryden i kog og lad den simre under låg i 40 min. og rør i den ca. 2-3 gange så linserne ikke brænder fast i bunden. Efter gryden har simret tilsættes kikærter, bagte grøntsager samt fløde og det røres godt ud i retten. Lad retten småsimre 10 min og smag herefter til med salt, peber, evt. eddike for syre og sukker for sødme.Imens gryderetten simre tilbered mynteyoghurt og ris.
- GURKEMEJE RIS: Kom alle ingredienser i en kasserolle og kog risene efter anvisning på posen.
- MYNTE YOGHURT: Bland yoghurt med skal fra 1/2 citron. Hak mynte samt kapers og rør i yoghurten. Smag til med spidskommen, salt og peber.
- SERVERING: Nyd marokkansk gryderet med gule ris toppet med med mynteyoghurt og granatæble. Server gerne med et godt fladbrød til at hapse alt den gode sauce op med.
Egne noter
Himmelsk vegetarisk gryderet med linser
Jeg ved ikke meget om det marokanske køkken men jeg ved ud fra denne ret at jeg ELSKER det! Jeg har nørdet og læst op på marokanske retter, deres specialiteter og særligt hvilke råvarer de bruger mest. Traditionelt bruges der ofte lam og okse i varmende gryderetter og jeg tænkte det var den oplagte mulighed for at vise at vi kan trylle dem om til vegetarisk marokkansk gryderet som stadig er fuld af smag og ikke mindst mæthed samt protein.
Vi kombinerer linser og bønner for ekstra protein og gode kostfibre og i den intense sauce bliver de lækre og smagfulde.
Gryderetten byder ligeledes på ristede valnødder som er meget klassisk i marokkansk madlavning samt abrikoser i tern. Det lyder måske off i en gryderet men det er himmelsk. Valnødderne giver en dejlig nøddesmag og knas og abriokoserne ænser du ikke men de er med til at give sødme og runde retten af.
Alt i alt byder dagens vegetariske gryderet på ene gode sager og jeg glæder mig til at høre hvad i synes.
Tilbehør til marokkansk gryderet
Ingen gryderet uden lækkert tilbehør. Du kan nyde den ret simpelt, med brød til, eller du kan gå all in som jeg gjorde, og nyde både gurkemeje ris, mynteyoghurt samt toppe med granatæble, OG smovse det hele op med fladbrød. Du behøver ikke gå ALL IN men mynteyoghurten, den anbefaler jeg på det kraftigeste da den er det perfekte modspil til den varme og let spicy marokkansk gryderet.
Mynte yoghurt med kapers og citron
MUST TRY!!! Disclaimer jeg freaking elsker mynte og derfor også denne yoghurt-topping (kan du ikke lide mynte erstatter du med lidt persille eller dild)
Men nu tilbage til mynte yoghurten, den er alt du behøver ovenpå din varmende marokkansk gryderet. Den nedjusterer og samler retten da den er kølig, frisk fra citron og dejlig aromatisk af mynte. Som et ekstra lille tvist har jeg tilføjet kapers for salt. Jeps kombinationen kan virke en smule off, men stol på mig – hele retten SPILLER!!
gule ris – ala gurkemejeris
Simpelt men så lækkert. Vi koger helt klassiske basmatiris (eller jasmin hvis du er mere til det) men vi tvister den lidt og tilsætter gurkemeje, sukker og eddike. Tro mig – det er lækkert, og eddiken giver et skønt tvist sammen med et nip sukker.
Tips og tricks til marokkansk gryderet
- BAG GRØNTSAGERNE FOR MERE SMAG:
- Mit ultimative råd til mere smag og bedre tekstur. Når vi bager vores grøntsager. fordamper en stor del af deres væske, som både fremhæver deres naturlige lækre smag men også ændre deres tekstur. Fx. auberginen går fra at være uspiselig rå til på 30 min. at være intens, sødlig, sprød i kanten og blød indeni. DET er magi.
- Når de ryger tilbage i vores marokkansk gryderet suger de den cremede krydrede sauce til sig.
- INVESTER I GODE KRYDDERIER:
- Der kan være stor forskel på krydderier og har de stået i dit skab i flere år er de nok ved at miste noget kraft og smag. I arbejdet med vegetarisk mad er vores krydderier et bærende punkt og jeg anbefaler altid at have både et godt udvalg og udskifte dem hvis ikke du får dem brugt i løbet af 1-2 år.
- GIV GRYDERETTEN TID TIL AT SIMRE:
- Når vi lader retten stå og simre for krydderierne lov til at udvikle sig. Dette er vigtigt for hele oplevelsen. Simre-tid det = smovse-tid.
- VARIER DINE LINSER OG BØNNER:
- Beluga linser erstatning: Kan erstattes af røde/grønne linser samt puy-linser.
- Kikærter erstatning: Brug en dåse kidneybønner eller sorte bønner.
- SMAG TIL – HUSK SYRE, SØDME, SALT:
- Jeg nævner det ALTID, men af en grund. Tilsmagning er nøglen til succes med vegetarisk mad. Her kan vi skrue på de forskellige grundsmage og løfte retten op til nye niveauer.
- Smag retten til:
- Start med salt og peber, mangler der stadig “noget”, tilføj lidt syre samt et nip sukker. Nu skulle din ret gerne begynde at forme sig. Smag evt. til med salt igen. Men hold igen og juster hellere på syre/sødme hvis du ikke ved “hvad” der mangler. De er netop med til at fremhæve salt og velsmag.
- KAN JEG LAVE MAROKKANSK GRYDERET VEGANSK?
- Marokkansk gryderet er allerede vegansk så længe du blot bruger vegansk smør samt madfløde.
- Mynteyoghurt laves med et vegansk alternativ til græsk yoghurt eller din personlige favorit.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED:
- Marokkansk gryderet smager kun bedre dagen efter, når den har fået lov at samle sig og trække smag. Opbevar gryderetten på køl 3-4 dage.