Bananbrød er favorit. Surdejsbrød er favorit. Hvad nu hvis vi lavede en fusion? OH YES, bananbrød med surdej er det lækreste brød bagt med overskudssurdej, plettede bananer og forenet med cremet tahin, knasende nødder og smeltende chokolade. Bananbrød med surdej er en himmelsk mundfuld, nem at lave og perfekt når både surdej og bananer trænger til en opfrisker.

Sødt bananbrød med surdej og nødder
Der er 3 stjerner i dagens opskrift: BANAN – TAHIN – SURDEJ (og ikke at forglemme bi-rollerene: Nødder og chokolade).
En vild kombination alligevel. Men tro mig, bananbrød med surdej vil glæde store som små.
For 2 år siden fik jeg en surdej af min lillebror til jul, genialt btw. haha. Og lige siden har jeg kæmpet for at holde den i live, nogle perioder bagt lidt, glemt den i køleskabet og så prøvet igen. Livets cirkel for min surdej.
Og jeg erkender blank at der IKKE kommer opskrifter på surdejsbrød herinde, fordi surdejen er mest et hyggeprojekt jeg har derhjemme og ikke skal præstere med. Men det betyder også at der ofte er overskudssurdej tilbage. Fordi det kræver test, opfriskninger og derfor meget overskudssurdej. Hvilket har frusteret mig og gjort jeg har tænkt en del i opskrifter med overskudssurdej.
Så ja der kommer opskrifter, men med overskuddet fra mine evige test og forsøg på rigtig surdejsbagning, haha.
Men jeg kan ikke være den eneste der smider surdej ud og tænker, hvad kunne jeg lave med den her? Og derfor starter der en lille ny serie herinde: BAG MED OVERSKUD (surdej)
Og vores første opskrift i serien er det lækreste, svampede bananbrød med surdej, tahin, chokolade og nødder. Det er uimodståeligt, har sødmen fra bananer, syrlighed fra surdej, fedme fra tahin og skønt crunch fra nødder og chokolade.
Brødet er inspireret af min opskrift på bananbrød med tahin og havregryn som du kan bage hvis ikke du ejer en surdej (blot tilføj chokolade og nødder hvis du ønsker)
Men NU skal vi bage – Rigtig god fornøjelse.
Opskrift bananbrød med surdej

Bananbrød med surdej
Ingredients
- 300 g banan
- 100 g tahin
- 50 g neutral olie
- 100 g surdej (jeg bruger overskudssurdej der er max 3 dage gammel)
- 2 stk æg
- 100 g brun farin
- 80 g rørsukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk kanel
- 220 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1 tsk salt
- 50 g pekannødder
- 70 g mørk chokolade
Tilberedelse
- INDEN DU STARTER: Start med at tænde ovnen på 180° alm ovn med en rist i midten. Beklæd en lille rugbrødform med bagepapir. Min form måler: 26 X 10 cm.
- KLARGØR DEJEN: Vej mel af og bland med bagepulver, natron og salt, sæt til side.I blender kom bananer, tahin, olie, surdej, æg, rørsukker, brun farin, vanilje, kardemomme og kanel. Blend indtil din masse er helt glat og homogen.Kom dejen i en stor skål og si melblandingen over. Vend rundt med spatel blot lige til dejen er homogen uden synlige melklumper, pas på IKKE at overmikse. Tilsæt grofthakkede nødder samt chokolade og vend kort rundt til fordelt.TIP: Har du ikke en kraftig blender kan du mose bananer og piske med resterende ingredienser i hånden.
- BAG BANANBRØDET: Kom dejen i din klargjorte form. Bag i din forvarmede ovn 40-45 min. indtil en lille kniv eller tandstik kommer ren ud eller med få krummer.Lad bananbrødet hvile 10 min. i formen og herefter til afkøling på rist.
- SERVER: Bananbrødet smager skønt lunt og kan nydes alene, med is, en klat smør eller creme fraiche. Bananbrødet holder sig fugtigt 2-3 dage ved stuetemperatur i lufttæt beholder.
Egne noter
Brød med overskudssurdej
Surdejsbagning er lidt en spøjs verden og en hel religion i sig selv. Jeg forsøger mig meget forsigtigt og husker mig selv på, at det kræver ØVELSE og jeg blot gør det for sjov (alt behøver ikke være perfekt)!
Derfor er surdejen et hyggeprojekt herhjemme med ingen intentioner om opskrifter men bare SJOV. Men jeg glæder mig til at lege med overskudssurdej og dele flere opskrifter med jer i temaet: BAG MED OVERSKUD (surdej). Der er allerede både granola og pandekager i støbeskeen og det bliver så godt. Jeg glæder mig. Men for nu håber jeg I vil nyde bananbrødet med surdej, det er allerede en favorit herhjemme.


Svampet bananbød med surdej og tahin
Bananer er geniale. De kan nydes som snack og får de lov at ligge lige lidt for længe kan vi nyde dem i granola, svampet bananbrød, pandekager, smoothies og meget mere. De kommer med en skøn sødme og i vegansk bagning kan de i nogle tilfælde erstatte æg som bindemiddel. GENIALT.
I bananbrød med surdej må bananerne gerne være ekstra plettede og søde da surdejen kommer med en dejlig syrlighed. Vi leger med kilden til fedtstof i brødet og erstatter det meste med tahin, som giver en dejlig fyldig, nødderig smag.



Tips og tricks bananbrød med surdej
- HVOR GAMMEL SKAL MIN SURDEJ VÆRE?
- Du skal bruge din overskudssurdej fra bagning eller fodring. Det kan være alt fra 1-3 dage. Jo længere den står des mere sur bliver den hvilket er vigtigt at have i mente.
- KAN JEG ERSTATTE TAHIN?
- Du kan erstatte tahin med anden nøddesmør fx. peanutbutter eller mandelsmør.
- KAN JEG LAVE KAGEN VEGANSK?
- Jeg har ikke testet kagen vegansk men kan anbefale at lave bananbrød med tahin og havregryn som er vegansk (blot brug plantemælk) og smager herligt.
- KAN JEG BRUGE ANDET END BANANER?
- Du kan erstatte bananmos med anden frugt eller evt. grøntsagsmos. Prøv fx. æblemos ellers græskarmos.
- HVILKEN STØRRELSE FORM BRUGER DU?
- Min form måler 26 X 10 cm. Bruger du en form lidt større/mindre pas da ekstra på bagetiden.
- LEG MED FORSKELLIGT FYLD I BANANBRØD:
- Du kan snildt skifte rundt i nødder og smag i chokoladen. Prøv bl.a. appelsinchokolade og ristede hasselnødder = MAGISK.
- HOLD ØJE MED OVN OG BAGETID:
- ALLE ovne er forskellige og måske din ovn varmer lidt mindre eller mere. Tjek brødet lidt før den angivne tid for at være sikker på det ikke for for meget. Er det ikke færdig når tiden er gået giv det 3-5 min ekstra og tjek igen.
- HVOR LÆNGE HOLDER BANANBRØD MED SURDEJ SIG FRISK?
- Brødet holder sig dejligt svampet i ca. 3 dage. Derefter kan du pifte det op ved at riste det eller komme det på panden. Ps. prøv også lige med smør på når det er ristet.
