Annonce

God kost og søvn: tips til at forbedre dit mentale helbred

I et samfund, hvor stress og depression nærmer sig epidemi-status, har det aldrig været vigtigere at passe på sig selv. Det ved du nok godt, men hvordan skal man gribe det an i en travl hverdag, hvor deadlines og forventninger kommer fra alle sider? Her får du inspiration til, hvordan du gennem din søvn og kost kan hjælpe dit mentale helbred godt på vej. 

En god seng kan være altafgørende

Du har måske lagt mærke til, at dagen efter en god nats søvn tit er bedre, end efter du har vendt og drejet dig hele natten. Det giver næsten sig selv. Men kæmper du med søvnen er det ikke kun dit fysiske helbred, det er også dit mentale. Det gode humør, overskuddet forsvinder som dug for solen. Derfor er det vigtigt at prioritere en god nattesøvn. Måske du trænger til en ny seng. I så fald kan du finde et godt tilbud på din næste seng her, så du hurtigt kan få søvnen på ret køl igen. Det er helt sikkert investeringen værd. 

Få styr på sovevanerne

Det kan også være, at din seng er fin, men at det i stedet handler om de gode vaner, der relaterer til søvnen. Det kan for eksempel være en god idé, at lægge mobiltelefon og tablet væk og slukke fjernsynet i god tid, inden du lægger dig under dynen. Det blå lys, som de udsender, får nemlig din hjerne til at tro, at det er midt på dagen i stedet for aften. Prøv i stedet at læse en god bog eller meditere, så du får kroppen ned i gear. Så kommer den gode søvn mere naturligt.

Find velvære gennem god mad

Ligesom søvnen betyder meget for dit mentale helbred, humør og overskud, så kan din kost også være altafgørende. I særdeleshed fordi, du gennem kosten påvirker de forskellige hormoner, som udskilles i hjernen og tarmsystemet, og som kan være med til at styre dit humør. For eksempel kan både C- og B-vitamin være med til øge dannelsen af serotonin i hjernen, og derved øge dit generelle velvære. Derfor er en vitaminrig kost – og generelt frugt og grøntsager – fundamentale for, hvordan du har det på daglig basis. 

Overvej hvilken rolle du lader mad spille for dit mentale helbred

For mange kan det være vigtigt at holde styr på kalorier, kulhydrater og proteinindhold i den mad de spiser. For andre kan det sætte gang i et usundt forhold til mad. Derfor er det vigtigt, at du tjekker ind med dig selv, så du ikke ender et dårligt sted, fordi du prøver at spise sundt. Spørg altid din læge, hvis du er i tvivl.