Klassiske veganske fastelavnsboller med blød gærdej, marcipanremonce og skøn vaniljecreme.
4,9 fra 21 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 16stk
Forberedelse10 minuttermin
Tilberedelse15 minuttermin
Hævetid1 timet30 minuttermin
I alt1 timet55 minuttermin
Ingredients
Bolledej
150gplantemælk
120gvegansk smør
25ggær
70gaquafaba
40grørsukker
1tskkardemomme fra kapsler
1tskvaniljesukker
½tsksalt
450-480ghvedemel
Vaniljecreme
180gusødet soyamælk
50gvegansk fløde
½stkvaniljestang
35grørsukker
30gmajsstivelse
1nipgurkemeje
1nipsalt
25gvegansk smørblok
Marcipanremonce
50gmarcipan
50g vegansk smør
50grørsukker
Pensling og pynt
Aquafaba + lidt sukker
Mørk glasur
Ellersmeltet chokolade
Tilberedelse
Forbered: Jeg anbefaler at lave vaniljecreme dagen før eller minimum 2 timer inden.
Bolledej
Smelt smørret og kom i røreskål sammen med mælken så temperaturen bliver håndvarm. Opløs gæren heri. Tilsæt aquafaba, rørsukker, kardemomme, vanilje, og salt og kør på middel hastighed. *Aquafaba kan erstattes med neutral yoghurt.
Tilsæt hvedemelet lidt af gangen. Start med 450g og ælt på maskine eller i hånden ca. 10 min. indtil dejen er blank og glat og slipper skålens kanter. Sæt dejen til hævning under fugtigt viskestykke ca. 45 min ved stuetemperatur.
Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen og mas kornene med lidt sukker så de bliver fordelt. Kom i skål og bland med resterende sukker, majsstivelse, nip gurkemeje og salt.
Skær smøren i små tern og sæt til side.
Soyamælk og fløde kommes i kasserolle og lunes op ved middel varme. Når mælken næsten er ved kogepunktet hældes ⅓ over sukkerblandingen og der røres indtil glat og uden klumper af majsstivelse. Hæld herefter tilbage til gryden og lad cremen koge et 3-5 minutter til den er godt tyknet. Husk at piske konstant da den ellers brænder på.Cremen tages af varmen og smørret inkorporeres med en dejskaber. Cremen kommes i en ren skål. Dæk med husholdningsfilm og kom i køleskabet indtil kold.
Marcipanremonce
Riv marcipanen groft og rør sammen med sukker og blødt smør. Gøres nemt med elpisker.
Samling af fastelavnsboller
Klargør 2 bageplader med bagepapir. Slå dejen ned på en ren overflade og ælt den igennem så du undgår luftbobler i dejen. Brug kun meget lidt mel, eller slet ingen da smørret i dejen vil gøre den ikke hænger fast. For meget mel vil resultere i boller der ikke vil lukke eller sprækker under bagning.
Rul dejen ud til et kvadrat der måler 32*32 cm. Skær herefter 16 firkanter der måler 8*8 cm. hver.
Pisk den afkølede vaniljecreme igennem så konsistensen bliver lækker og jævn. Kom 1 spsk. vaniljecreme og herefter 1 tsk. remonce på hver bolle. *Se indlæg for ideér til fyld.
Saml de 4 ender på midten og tryk herefter kanterne sammen. Herefter tager du de 4 ender og samler på midten så fyldet er forsejlet. Vend bollen om og tril forsigtigt så den bliver rund. Placer på bageplade. Fortsæt indtil du har 2 plader med 8 stk. på hver.*Se video nederst i indlæg hvordan jeg samler mine fastelavnsboller.
Kom film over bollerne og lad dem efterhæve 45 min. Forvarm imens ovnen til 200° almindelig over/under varme med en bageplade nederst i ovnen.
Rør aquafaba og sukker let sammen og pensl bollerne. Sæt 1 plade fastelavnsboller i ovnen og hæld ½ dl. kogende vand i den tomme bageplade og luk ovnen. Bag fastelavnsbollerne ca. 15 min til de er gyldne. Bagepladen med vand tages ud efter 5-7 min. og bollerne bages færdig. Hold øje med bollerne, bagetiden varierer alt efter ovn. Kig efter 12 min.
Afkøl bollerne på rist og pynt med glasur, smeltet chokolade eller nyd dem som de er. *Fastelavnsbollerne kan fryses uden glasur.
Noter
Veganskfløde: Jeg anbefaler at bruge enten soya eller havrebaseret fløde, men du kan anvende kokoscreme. Blot hav i mente at der vil være en let smag af kokos.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr