Veganske kødboller lavet på sorte bønner og svampe. Skøn som vegansk spaghetti med kødboller serveret i hjemmelavet tomatsauce. Aftensmad for børn og vokse.
TIP: Læs gerne indlægget igennem med tips, tricks og spørgsmål inden du går igang.
Veganske kødboller
Forvarm ovnen til 180° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skyl de sorte bønner i sigte og kom på bageplade. Bag dem ca. 10-15 min indtil de er tørre og sprækker. Fjern fra ovnen og lad den evt. stå tændt hvis du tilbereder dine kødboller i ovn samme dag. (se tips og tricks om tilberedning)Rens dine svampe og skær i tynde skiver. Hak løg og hvidløg fint og sæt til side.
Varm en pande op til middel-høj varme med olie. Tilsæt løg og hvidløg og lad det sautere 2-3 min indtil bløde og duftende. Tilsæt dine svampe og steg indtil alt vandet er fordampet. Det tager imellem 5-10 min afhængig af dine svampe. Gem panden til senere.
I en foodprocesser eller blender, puls kort dine sorte bønner, så de er stadig har struktur. Kom i skål og sæt til side.
Til din foodprocesser tilføj løg/svampe blanding, valnødder, havregryn, tomatpure, æblecidereddike samt krydderier. Vent med vand. Blend indtil en homogen masse. Skrab evt. ned af kanterne undervejs. Kom svampeblandingen ned til dine bønner og rør sammen indtil homogen masse. Tilsæt evt. 1-2 spsk vand hvis du ikke kan få den til at samle sig. Smag til med salt og peber. Kom på køl 15-30 min. eller gerne natten over. for at samle smag. Serverer du med tomatsauce, laves denne.
Tomatsauce
Hak løg og hvidløg fint. Varm en pande eller mindre gryde op til middel varme med olie. Sauter løg og hvidløg 2-3 min. indtil blanke og bløde. Tilsæt rødvin og lad alkohol fordampe.
Efter alkoholen er fordampet tilsættes tomatpassata, balsamico, sukker samt krydderier. Kog saucen op og lad den simre minimum 10 min. Smag til med salt, peber og gerne 1/2 dl madfløde eller soyamælk til at runde saucen af. Kom i ovnfast fad, hvor der er plads til kødbollerne ovenpå. Hvis din ovn ikke længere er tændt, tænd den nu på 180° varmluft.
Veganske kødboller fortsat
Form din afkølede fars til boller. Jeg fik 17 kødboller som vejede ca. 25g/stk. Varm en god pande op til middel-høj varme med olie, når varm tilsæt dine kødboller og steg dem på alle sider indtil de får en sprød skorpe, ca. 5 min.
Læg dine kødboller ovenpå tomatsaucen og bag dem i ovnen ca. 20-30 min indtil gennemvarme og gyldne. Du kan de sidste 5-10 min. drysse med hjemmelavet parmesan for sprød overflade.
Server kødboller og tomatsauce med pasta, spinat, ristede pinjekerner og hjemmelavet parmesan. TIP: Veganske kødboller smager skønt alene som tilbehør til kartofler, sauce, i sandwich eller som "bøf". Steg dem på panden som beskrevet og bag færdig på bagepapir i ovnen 20-25 min. Se afsnit med ideér til retter.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr