Annonce

Vegansk koldskål

Klar på sommerens musthave? Cremet vegansk koldskål med citron og vaniljeprikker er sommerens lækreste snack, dessert og alt derimellem. Vegansk koldskål er nem at lave, kræver 6 simple ingredienser og er klar på 10 min. (+ køletid). Top med kammerjunker og nyd klassisk koldskål uden æg eller mælkeprodukter.

lækker vegansk koldskål

Vegansk kærnemælks koldskål

Dagens 3 K’er: Koldskål – Kærlighed og Kammerjunkere…
Sagt lidt mere præcist kærligheden til koldskål serveret med sprøde kammerjunker (knust selvfølgelig – Haha..) på en varm sommerdag, arhhh!🤩

Der er oplevelser, steder og MAD som for mig er indbegrebet af sommer; Mormor og morfars sommerhus, strandtur, jordbærtærte OG koldskål!
Danmarks nok mest kendte sommerdessert eller er det en snack? Lige meget hvad, smager det HIMMELSK og ingen sommer er rigtig uden rigelig koldskål.

MEN hvordan forvandler man koldskål som er baseret på æg og kærnemælk til vegansk koldskål baseret på planteprodukter som STADIG er cremet, fuld af smag, syre og vaniljeprikker?
Jo det skal vi snakke meget mere om – og smage på selvfølgelig!..
Vegansk koldskål er super nemt at lave, med base af hjemmelavet vegansk kærnemælk, rigelig vanilje, syre og den rette mængde sukker. Jeg ELSKER en koldskål som er tilpas sød, ikke overdøvende og samtidig har masser lækker citronsmag og vanilje!

Vegansk koldskål er:

  • Cremet og luftig
  • Sød og syrlig
  • Vaniljeprikket
  • Uden æg og mælkeprodukter
  • Vegansk og glutenfri
  • Sommerens MUST HAVE…

Opskrift på sommerens bedste koldskål

Reklamelinks er markeret med*
vegansk koldskål opskrift
Gem til madplan

Vegansk koldskål – Koldskål uden æg

Vegansk koldskål med citron og vaniljeprikker er cremet, tyk og sommerens musthave.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Tilberedelse10 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

  • 7 dl neutral sojamælk
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 45 g citronsaft
  • 20 g limesaft
  • 55 g rørsukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 4 dl yoghurt neutral
  • ½ stk citron
  • 1 nip salt

Topping

  • Kammerjunker
  • Frisk frugt

Tilberedelse

  • Klargør: I blender kom soyamælk, æblecidereddike, citronsaft og limesaft. Rør kort rundt og lad stå 2-3 min. Dette bliver vegansk kærnemælk.
  • Blend: Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og pres dem med 1 spsk af rørsukkeret. Kom vaniljesukker og resterende rørsukker op i blenderen. Blend din "kærnemælk" og sukker i ca. 15 sek. (Jeg bruger min vitamix) indtil sukkeret er opløst. Blend ikke for længe da der vil komme mange bobler.
    *Jeg bruger min vitamix. Har du ikke en blender kan elpisker eller stavblender bruges.
  • Rør sammen: I stor skål kom neutral yoghurt, et nip salt og skallen fra ¼-½ citron. Rør kort rundt. Tilsæt din kærnemælksblanding og rør indtil koldskålen er cremet og homogen, jeg bruger håndpiskeris. Smag til om du ønsker yderligere saft eller skal fra citron. Stil koldskålen på køl 1-2 timer så den kan blive kold og samle smag.
  • Servering: Inden servering røres koldskålen igennem. Vegansk koldskål kan godt "skille" men det betyder intet for smag og du kan snildt ryste/røre den helt perfekt. Dette sker blot da vi har syre og sojamælk i samme blanding.
    Koldskålen holder 2-3 dage på køl, rør eller ryst den før brug, da den vil skille.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Hjemmelavet koldskål uden æg

Jeg har ALDRIG lavet hjemmelavet koldskål før! Det var bare så nemt at gå hen i kølemontrerne og vælge imellem de utallige slags der findes baseret på æg og mælk.
Men den mulighed er der ikke når vi ønsker vegansk koldskål – og de udgaver der er blevet produceret so far er ikke til at skrive hjem om. Så hvad gør vi?
Vi laver vores EGEN!
Og det er SÅÅÅ meget nemmere end jeg troede, kræver få simple ingredienser, en blender og skål.

Koldskål får traditionelt sin særlige syrlighed fra kærnemælk (mælkesyre) og cremethed fra æggeblommer, begge ingredienser vi erstatter i vegansk koldskål. Mælkesyren er svær at ramme og er IKKE det samme som citron, jeg har derfor leget med æblecidereddike til at afrunde smagen og give os den karakterisk syre samt nedtone bitterheden der kan være fra soja.
Cremetheden kommer fra yoghurt vi vender sammen med vores hjemmelavede kærnemælk. Koldskålen skal herefter stå på køl hvor den samler sig, trækker smag og tykner endnu mere.

Ingredienser til vegansk koldskål

  1. Sojamælk – Neutral sojamælk uden smag.
  2. Æblecidereddike – Du kan bruge hvidvinseddike i stedet.
  3. Citron- og limesaft – Kombinationen gør vegansk koldskål lidt mere kompleks. Men har du blot citronsaft øger du blot mængden i stedet for limesaft.
  4. Rørsukker – Du kan bruge almindelig hvid sukker i stedet.
  5. Vaniljestang – MAKES ALL THE DIFFERENCE!”
    Jeg kan slet ikke slå et stort nok slag for at bruge en vaniljestang frem for vaniljesukker, smagen er meget mere intens, aromatisk og dyb.
  6. Citronskal – Giver det ekstra syrlige pift til koldskålen.
  7. Salt – Runder smagene af og fremhæver. Udelad endelig ikke!
  8. Sojayoghurt – Jeg bruger neutral sojayoghurt som er lækker cremet. Du kan bruge din favorit yoghurt, blot sørg for den er neutral og godt cremet.

Sådan laver du koldskål uden æg:

Fremgangsmåden er simpel og kræver få steps. Vi starter med at lave vores egen kærnemælk ved at blande sojamælk og syre, herefter lade stå i 3-5 min. Her er det tydeligt at sojamælken og dets høje proteinindhold tykner i reaktion med syren.
Dette step er super vigtigt og den store grund til at vegansk koldskål med havremælk ikke kan få samme konsistens da den er fattig på protein.

Herefter blendes (meget kort) kærnemælk med rørsukker og vanilje – For guds skyld invester i en vaniljestang og smag hvor stor forskel det gør. Koldskål er med få råvarer og lad dem være gode!
Herefter er det blot at vende vores mælkeblanding med yoghurt og citronskal og røre forsigtig rundt til en super cremet konsistens.
På køl med herlighederne hvor vegansk koldskål samler smag og tykner ekstra. Nu du klar til at toppe på livet løs eller drikke den som den er.

PIFT: Har du prøvet at lave jordbærkoldskål? Få tips længere nede i indlægget.

Faq + tips & tricks vegansk koldskål

  • Kan jeg bruge andre plantemælk?
    • Du kan vælge at bruge anden plantemælk. Dette vil dog påvirke smag og konsitens. Særlig konsistensen vil ikke være tyk som ved brug af sojamælk, men koldskålen vil stadig være god. Ønsker du blot en vegetarisk udgave uden æg kan du erstatte sojamælk med kærnemælk og udelade limesaft + æblecidereddike.
  • Hvilken yoghurt kan jeg bruge?
    • Vælg din favorit. Blot sørg for den er neutral og dejlig tyk. Jeg bruger Alpro neutral sojayoghurt.
  • Kan jeg bruge vaniljesukker i stedet for vaniljestang?
    • Du kan godt. Men jeg ville ikke gå på kompromis. Vaniljestangen giver SÅ meget smag og dybde du ikke kan hente i vaniljesukker. Men er det din eneste mulighed så smag dig frem med ca. 2-3 spsk. vaniljesukker.
  • Hvor køber jeg veganske kammerjunker?
    • Se afsnit nedenfor.
  • Hvor længe holder vegansk koldskål på køl?
    • Koldskålen holder sig frisk 2-3 dage på køl men vil skille, dette har dog ingen betydning for smagen, blot ryst/rør den godt igennem inden servering.
  • Min koldskål skiller – Hvad gør jeg?
    • Dette er helt forventligt da sojamælken (proteinerne) reagere med syren og skiller efter nogle timer på køl. Ryst/rør den godt igennem inden du skal spise den.
  • Smag din koldskål til:
    • Er du til mere syre, sødme eller fedme. Smag din koldskål til med ekstra citronsaft og skal, sukker eller vend lidt pisket vegansk fløde i for ekstra cremethed.

Servering af vegansk koldskål:

  • Kammerjunker – Klassikeren! Veganske kammerjunker findes bla. i Fakta i deres mærke X-tra samt fra KarenWolf økologiske samt en variant på Coop. (Vær dog opmærksom på der er E-nummer tilsat som både kan være af animalsk og vegetabilsk oprindelse så dette må man kontakte producenten for at afklare 100%)
  • Frisk frugt – Nyd sommerens friske bær og frugter, eller blend dem med i selve koldskålen, se tips herunder.
  • Granola – Lyst til en lidt anderledes topping. Prøv hjemmelavet chokolade granola med banan og sødet på dadler eller rawnola som er granola men ikke bagt. Opskriften finder du i denne video.

Koldskål med smag – Jordbærkoldskål

Prøv vegansk koldskål med jordbærsmag!!
Alt du behøver er 200g jordbær (friske eller frosne) som blendes til pure og vendes i koldskålen til allersidst. Bruger du frosne jordbær anbefaler jeg du giver dem et kort opkog, blender og lader puréen afkøle inden det vendes med koldskålen.

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments