Annonce

Scrambled tofu – Vegansk scrambled eggs

Savner du smagen og den lækre konsistens ved scrambled eggs? SÅ er opskriften på tofu scramble alt du har søgt efter; Cremet konsistens, rig i smagen og fuld af lækre krydderier som til sammen giver os mindet om klassiske scrambled eggs. Alt du behøver er simple ingredienser, en pande og på 15 min. kan du servere hjemmelavet vegansk tofu scramble.

scrambled tofu

Scrambled tofu – Veganske røræg

Forestil dig: Søndag morgen, kaffen brygger, pandekagerne vendes og du hører knitren fra panden med veganske scrambled eggs..
Vent lige! Veganske scrambled eggs?..
Jeps og det er SÅ lækkert, smagfuldt og lavet på få simple ingredienser.

Jeg har LÆNGE ville udvikle opskriften på vores alles klassiker scrambled eggs. Men hvordan gør man det når opskriften skal være ægge-fri? Haha..
Svaret er tofu, en masse try and error, for så at stå med en opskrift på scrambled tofu ala veganske røræg fuld af smag, tekstur og den fine gule farve.
Opskriften er nem, kræver få ingredienser og smager skønt til morgenmad med ristet brød og grøntsager, i wraps til frokost eller ovenpå rugbrød med et drys karse og parmesan.

Vegansk scrambled tofu er:

  • Ala veganske røræg
  • Ægget i smag og konsistens
  • Proteinrig og mættende
  • Nemme og hurtig at lave
  • Simple ingredienser
  • Smagfuld og lækker!..

Opskrift på veganske scrambled tofu

Let’s make some scramble!
Jeg anbefaler at læse tips og tricks under opskriftboksen hvor jeg dykker ned i hvilken tofu, krydderier og fremgangsmåde jeg anbefaler til de bedste veganske røræg.

Reklamelinks er markeret med*
scrambled tofu opskrift
Gem til madplan

Scrambled tofu – Vegansk scrambled eggs

Scrambled tofu er cremet, rig i smagen og proteinrig. De bedste veganske scrambled eggs er perfekt som morgenmad, frokost eller fyld i wraps.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 2 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt15 minutter

Ingredienser

  • 200 g medium firm tofu
  • ½ spsk olivenolie
  • 60 g neutral soyamælk
  • 1 spsk lys tahin
  • 1 spsk gærflager
  • ¼ tsk gurkemeje
  • ¼ tsk hvidløgspulver
  • ¼ tsk paprika
  • ½ tsk kala namak
  • Friskkværnet peber

Tilberedelse

  • TIP: Inden du starter anbefaler jeg at læse tips, tricks og FAQ igennem. Her guider jeg hvilken tofu og krydderier du kan bruge samt hvor de købes.
  • Forbered: Dræn tofu for overskydende vand og tør den i fx. et rent viskestykke. Du behøver ikke presse den til denne opskrift. Smuldre din tofu i stykker og sæt til side. Lav gerne lidt større klumper da det giver mere overflade på panden og dermed mere smag. Du kan altid hakke den i mindre stykker på panden.
    I skål bland soyamælk, tahin og krydderier og rør rundt, sæt til side.
  • Steg tofu: Varm en god pande og til middel-høj varme og tilsæt olivenolie. Når panden er varm tilsættes tofu. Lad tofuen stege 5-8 min. og rør ikke for meget rundt, hermed opnår vi en lækker sprød kant med smag. Skru ned til middel varme.
    Tilsæt din våde blanding og fordel på alle stykker tofu. Rør forsigtigt rundt og lad din tofu scramble stege indtil ønsket konsistens opnåes. Hvis du ønsker den mere flydende steges kort, ønsker du den mere fast steges til din tofu er mere sat.
  • Servering: Ved servering toppes med lidt ekstra kala namak eller flagesalt. Server med brød, karse, grøntsager eller brug i wraps og sandwich.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Veganske røræg – Tofu scramble

Men først HVAD er scrambled tofu egentlig?
Det er som ordet bekriver tofu stegt på panden, vendt med en cremet sauce fuld af smag, gærflager og kala namak til at genskabe den æggede smag. Når tofu og sauce har samlet sig står vi en ret som minder meget i smag om veganske røræg. Her har kala namak også kaldet sort salt en stor rolle da den imiterer smagen og lugten af æg, ret crazy!

Tofu, gærflager og kala namak spiller alle en rolle da vi ønsker den rette konsistens og smag. Jeg har smagt tofu scrambles som var semi tørre, intetsigende og slet ikke tilfredsstillende. Jeg håber I her vil opdage hvordan vi med et par tips og tricks kan genskabe (på bedst mulig vis) en klassiker i nye klæ´r.

Tips, tricks og FAQ scrambled tofu

Herunder får i mine bedste tips, tricks og svar på hvilke ingredienser jeg anbefaler til den bedste tofu scramble:

  1. Steg tofuen godt inden du tilsætter væden:
    • Vi ønsker stegeoverflade og struktur og steg derfor tofuen indtil den opnår lidt skorpe inden du tilsætter væden.
  2. Juster hvor fast du ønsker dine veganske røræg:
    • Er du til bløde, semi faste eller faste scrambled tofu kan du justere alt efter hvor længe du steger din tofu med væden. Ønsker du dem bløde tilsættes væden og der vendes kort rundt, ønsker du dem mere faste steger du væden med indtil den samler sig og der næsten ikke er mere væde tilbage.
  3. Smag til:
    • Husk at smag dine veganske røræg til inden servering og server gerne yderligere sort salt ved servering for ekstra ægget smag.
  4. Min tofu scramble er blevet for fast – hvad gør jeg?
    • Er din tofu scramble blevet for fast kan du tilsætte lidt ekstra mælk og vende kort rundt.
  5. Leg med krydderier og grøntsager:
    • Scrambled tofu er skøn og fuld af muligheder for andre smagskombinationer. Prøv at tilsætte løg, svampe, spinat og spidskommen eller måske løg, rød peberfrugt og oregano. Tofu er taknemmelig da den i sig selv ikke smager af meget så vi har muligheden for at lege med krydderier og råvarer.
  6. Smager tofu scramble som røræg?
    • Vi kan aldrig genskabe en klassiker 100% særligt ikke når retten er baseret på æg. Men i dagens opskrift på tofu scramble kommer vi så tæt på at jeg nærmer mig at sige: “Så tæt på som muligt med gode og nærende ingredienser”. Du får smagen af æg, en lækker konsistens og mætheden.

Hvilken tofu skal jeg bruge?

Tofu er i denne opskrift vores hovedattraktion og derfor vigtigt bliver valgt med omhu. Dens kvalitet og konsistens er altafgørende for det færdige resultet. Der findes mange typer tofu og de kan overordnet sættes op i 3 kategorier:

  1. SILKEN TOFU
    • Blød tufu der IKKE skal presses men bruges direkte. Fx. i dressing, tærtefyld, kager, smoothies mm.
    • Kan også være et alternativ til æg i bagning.
    • Prøv fx. vegansk omelet på silken tofu, cremet blomkålssauce perfekt til pasta eller en cremet chokolademousse kage.
    • Købes over nettet, helsekost, større supermarkeder samt asiatiske købmænd. Jeg kan anbefale denne variant.
  2. SOFT +MEDIUM FIRM TOFU
    • Blød tofu men med mere struktur end silken tofu. Bruges på samme måde og ligeledes i supper skåret i firkaner. Fx. ramen suppe.
    • Købes i helsekost, på spot i Rema1000 eller asiatiske købmænd.
  3. FIRM TOFU + EKSTRA FIRM TOFU
    • Minder meget om hinanden med fast struktur. Har lavt vandindhold og dermed højt proteinindhold på ca. 12-15g pr. 100g. Denne tofu er den mest anvendte da den er fast, kan marineres og steges/bages.
    • Afhængig af mærke kan det være en ide at presse tofuen fri for væde inden marinering, da den herefter kan optage mere smag.
    • Prøv fx. citrongræs marineret tofu, tofu feta eller hjemmelavede veganske frikadeller med tofu.
    • Jeg anbefaler neutral tofu fra Aldi, Nagel og Urtekram.
  4. HVILKEN VARIANT SKAL JEG BRUGE?
    • Jeg anbefaler til dagens opskrift på scrambled tofu at bruge soft, medium eller firm tofu. Det bedste resultat opnåes med medium firm tofu; Her er varianten fra Aldi god som i terorien er en firm tofu men har en blød og lækker tekstur, ligeledes har Rema1000 ofte en neutral tofu liggende på køl som har den gode bløde tekstur men stadig er fast = medium firm.
    • Du kan anvende både silken og firm tofu men begge vil kræve du justerer i mængden af væske. Silken tofu = mindre soyamælk. Firm tofu = mere soyamælk.

Skal jeg bruge gærflager og kala namak?

Erstatning og smagen af æg og ost er i det veganske køkken en videnskab. Ost er ligeledes rig på umami.
Røræg har en helt karakterisktisk smag af æg som er svær at genskabe i det veganske køkken, men med hjælp fra 2 ingredienser er vi rigtig godt på vej: Gærflager og Kala Namak også kaldet sort salt.

Gærflager: Er inaktivt gær i små lysegule flager. Det har intet med levende gær at gøre som vi kender det fra bagning. Gærflager bidrager med ostet smag og er rig på umami. Gærflager er desuden en god kilde til protein, B12, zink, jern mm.
Gærflagerne jeg linker til er mærket jeg selv bruger. De kan ofte købes i Føtex, Meny og andre større supermarkeder.

Kala Namak (sort salt): Saltype fra Indien der smager og dufter af æg pga. et højt svovlindhold som sker i dets måde at blive udvundet. Blot en smule gør en stor forskel i smag.
Kala namak forhandles i helsekost, over nettet samt i krydderiforretninger (bla. Asa Spice i torvehallerne Kbh.)

– Har du mulighed for at købe og anvende gærflager samt sort salt vil jeg klart anbefale dette, da scrambled tofu ellers vil miste meget smag og særligt den “æggede” forbindelse til klassikeren som vi netop opnår fra sort salt.
– Du kan også toppe dine veganske røræg med revet parmesan, vegansk eller almindelig, for mere smag og umami.

Scrambled tofu til brunch og morgenmad

Scrambled tofu er skøn til alt fra morgenmad, frokost eller brunch. Her kommer et par ideér:
– Server helt simpelt med ristet brød og smør og top med karse og evt. revet parmesan det giver et ekstra lækkert touch.
– Ønsker du flere grøntsager smager scrambled tofu herligt med tomater, agurk, avocado og stegte svampe.
– Server som del af vegansk brunchbord gerne med stegte og friske grøntsager, godt brød og smør.
– Brug som fyld i wrap med mayonnaise, hjertesalat, tomat og rødløg.
– Bag en hel sød kartoffel, flæk på midten og fyld med scrambled tofu, avocado, tomat, rødløg og top med tahindressing.
– Server som del af buddhabowl.

veganske scrambled eggs
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments