Annonce

#Månedens råvarer August

August måned byder på en vifte af lækre, sprøde og saftige grøntsager samt frugter. Fuld af smag, næring og mulighed for at gå i køkkenet og kreere alt fra søde og salte smagskombinationer. Månedens indlæg byder på skønne råvarer i august, mine bedste tips, tricks samt ideer til lækre og nemme opskrifter.

sæson råvarer august

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Månedens råvarer – August

August – Måneden hvor udvalget af dansk grønt, bær og frugter er eminent. Vi går en tid i møde med friske, sprøde råvare, hvor udvalget samt muligheden for at købe dansk er på sit højeste.
Alt fra spæde spinatblade, knasende sprød blomkål, saftige pærer og de lækreste svampe.
Det har været svært at udvælge kun 5 råvarer, men jeg har taget et par favoritter samt nye bekendtskaber med.

Jeg håber i vil blive inspireret til at hoppe i køkkenet. Lege med squash i det søde og salte køkken. Nyde de søde majs, lave lækre salater med pære, kantareller og månedens joker; glaskål.

Jeg håber i får en HERLIG august, nyder god mad, sensommerens solstråler og alle de lækre råvarer vi beriges med.

Månedens 5 udvalgte råvarer:

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.

Mine 5 udvalgte i August:

  • Squash
  • Majs
  • Pærer
  • Glaskål
  • Kantareller

Få de 4 sæsoner hængene på din væg! – Jeg har designet plakater og sæson billederne er iblandt. Kig med HER hvor du finder farverige og madglade plakater til køkken og hjem.

sæson råvarer august squash

Squash – Courgette – Zucchini

Kært barn har mange navne. Men vi kender den bedst som squash. Squash er en aflang grøn eller gul grøntsag med en meget mild smag og stort vandindhold. Frugtkødet er fast med små hvide kerner.
Squash milde smag gør den ideel til både det salte såvel som det søde køkken. Her kan vi gemme den i kager samt brød og booste vores indtag af grønt. At bruge squash i kager giver ligeledes en lækker svampet konsistens. I brød bidrager squash med ekstra fugtighed og gør brødet forbliver svampet og lækkert.
Prøv squash:

  • Riv den groft og brug i kager eller muffins. Pres det værste væde ud før du tilsætter den din dej.
  • Opskrift på svampet squashbrød med chokolade HER.
  • Riv groft og brug i boller og brød, på samme måde som du bruger gulerod.
  • Skær i tynde skiver og brug i salater. Gerne serveret med en god olie/eddike vinaigrette. Prøv en lækker appelsinvinaigrette HER.
  • Brug den i hummus og få ekstra grøntsager.
  • Bag den og brug i en lækker one pot med quinoa.
  • Brug den i wok og karry retter.
  • Brug den i greenie samt smoothies.

TIPS & TRICKS:
– Opbevar squash køligt 2-3 uger.
– Du kan fryse stykker af squash ned og bruge i smoothies.

Majs – Søde, saftige majskolber

Majskolber er for mig symbolet på sommer, grill og en god klat smør. De søde majskolber er rig på kostfibre samt A- B- og C- vitamin.
Brug majskolber:

  • Damp majskolber ca. 10 min i letsaltet vand og server med smørba’r. Evt. rørt med krydderurter, hvidløg, peber og salt
  • Majskolberne kan på samme måde grilles eller bages og serveres med krydderurtesmør.
  • Damp majskolberne og skær majskernerne af og brug i salater, på panden eller i buddha bowls.
  • Lav en mexikansk majssalsa med majs, tomater, agurk, koriander, chili, limesaft samt salt og peber.

TIPS & TRICKS:
– Opbevar majskolberne bedste ved at lade bladende sidde på kolben. Opbevar ved sturetemperatur 2-3 dage eller på køl 7-8 dage.

Pærer – Smagsrige og sprøde

Sprøde, saftige og smagfulde pærer fra danske træer er noget af det bedste og en populær frugt blandt danskerne. Pærer er allerbedst i sæson hvor smagen er super lækker og fremtræden.
Der findes rigtig mange forskellige pæresorter som varierer meget i smag, størrelse og hvor saftige de er.
Vi kender nok alle den kendte “Clara Friis” pære som er rund, buttet, super sprød, saftig og aromatisk.
Sæson for pærer starter august og løber til og med efteråret.
Brug pærer i det salte og søde køkken:

  • Skær dem i tynde skiver og brug i salater.
  • Prøv en grøn salat med pære og syltet fennikel her.
  • Brug dem i kager, muffins og tærter.
  • Prøv lækre muffins med marcipan. Udskift æble med pære.
  • Lav en skøn pærekompot: Skær pære i tern og kog forsigtigt op med lidt ahornsirup, vanilje samt citronskal og saft.
  • Brug modne pære i grønne smoothies.
  • Riv pære groft og server med yoghurt, chokolade og crumble. Eller brug den på samme måde som ved gammeldags æblekage.

TIPS & TRICKS:
– Opbevar pærer køligt. Kan evt. opbevares i køleskab når de er modne.
– Smid ikke bløde pære ud, men brug dem i kompot, kager eller smoothies.

sæson råvarer august glaskål

Glaskål – Let sød, kålet og sprød

Glaskål også kaldes knudekål pga. dens runde form med knuder. Glaskål er en del af kål-familien men ikke så kendt en grøntsag hvilket er en skam da den er delikat i smagen med dens lette sødme og sprøde, saftige “kød”.
Prøv glaskål:

  • I tynde strimler eller små tern vendt i salater.
    Glaskåls milde søde smag er lækkert sammen med bær, fennikel, krydderurter, spinat, ruccola og andre spæde friske grøntsager samt frugter.
  • Server glaskålssalat med en lækker ranchdressing fuld af krydderurter.
  • Skær i stave og bag dem i ovnen på samme måde som kartofler indtil sprøde og lækre.
  • Brug dem i stave som snackgrøntsag evt. sammen med hummus eller ærtedip.

TIPS & TRICKS:
– Skær top og bund af glaskålen og skræl eller skær den yderste hårde skal af kålen før du anvender den.
– Opbevar glaskål på køl hvor den kan holde sig 1-2 uger.

Kantareller – Søde, faste svampe

Wow for en smagsbombe. Jeg har først for nylig fået øjnene op for kantareller og må sige de smager vidunderligt. Faste i konsistensen med en sødlig smag der har toner af abrikos og friskhed.
Jeg glæder mig selv til at lege endnu mere med dem i køkkenet.
Brug kantareller:

  • Steg kantarellerne i olivenolie eller plantesmør – helt enkelt men lækkert. Krydder med peber, salt og evt. friske krydderurter. Både timian og oregano smager skønt til kantareller.
  • Pift gerne de stegte kantareller med lime eller citronskal.
  • Vend evt. de stegte kantareller med vegansk fløde.
  • Server de stegte kantareller på brød eller vendt med pasta.
  • Brug kantareller i svamperisotto.
  • Brug kantareller i gryderetter sammen med krydret tomatsovs og linser.
  • Server kantareller i salater samt buddha bowls – Se idé herunder.

BUDDHA BOWL MED KATARELLER:
– Bund af spinat og spidskål vendt med hakket dild.
– Agurk, ærter, edamamebønner, pære.
– Avocado, lime, oliven og vegansk tzatziki.
– Lynstegte kantareller i olivenolie, krydret med peber, salt og limeskal,

TIPS & TRICKS:
Vask af kantareller:
– Kantareller har ikke godt af vand så rens dem gerne med en børste hvis muligt.
– Kan dette ikke lade sig gøre (kantareller har meget jord i små hulrum) kan du komme dine kantareller i en stor skål fyldt med koldt vand. Vend for forsigtigt rundt med dine hænder og få jorden af. Brug dine hænder til nænsomt at løfte kantarellerne op lidt af gangen og læg dem til afdrypning på viskestykke min. 10 min. inden brug.
Denne metode bruger jeg selv da jeg ellers ikke synes jeg kan få jorden ordentlig af.
Blot vær opmærksom på at dine kantareller er tørre inden du steger dem.

– Opbevar kantareller på køl i ca. 4-7 dage.

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments