Annonce

Falafler – Fabelagtig, sprød og krydret

Sprøde fabelagtige falafler!! Klar på min bedste hjemmelavede opskrift? Falaflerne er knasende sprøde udenpå med en blød, saftig og krydret midte.
Falafler der smager ligeså godt som var de købt ved den lokale falafelbiks; Autentisk, krydret og saftig! Falaflerne er nemme at lave, og jeg guider til hvordan du både kan friturestege samt bage falafler i ovn.

hjemmelavede falafler

Mine bedste falafler

Jeg er HEL høj og har danset falafeldans i køkkenet! Min glæde da jeg efter nørderi, test og flere test.. Endelig stod med en hjemmelavet falafel som var ALT det jeg drømte om; Sprød overflade og en saftig velkrydret midte.
Jeg har længe arbejdet på at udvikle en opskrift på falafler men haft en smuuuule angst – Haha. For falafel er ikke bare falafel! Der findes SÅ mange opskrifter derude. Nogle helt igennem lækre men også flere er tørre, intetsigende og smuldre! Jeg ønskede at kreere en opskrift der var god som en autentisk falafel (uden at kunne være det).
Det krævede flere test, justeringer og try and error men jeg kan NU endelig sige de ER DER!!
Hjemmelavede falafler er:

  • Sprøde og knasende
  • Saftig og krydret
  • Nemme at lave
  • Hjemmelavede
  • Friturestegt eller ovnsteges
  • Autentisk og smagfuld
  • Risiko for afhængighed..

Opskrift på sprøde falafler

Reklamelinks er markeret med*
falafler opskrift
Gem til madplan

Falafler

Lækre falafler som er sprøde, saftige og krydret. Skøn serveret i pita, durum eller salat. Falaflerne kan frituresteges, laves på panden eller bages i ovn.
4,8 fra 4 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 18 stk
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse30 minutter
Iblødsætning og hviletid18 timer
I alt18 timer 50 minutter

Ingredienser

  • 200 g tørrede kikærter
  • ½ tsk natron
  • 35 g frisk persille
  • 15 g frisk koriander
  • 1 stk løg
  • 3 fed hvidløg
  • ½ stk grøn chili
  • 50 g kold vand
  • ½ stk citron
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • ¼ tsk kardemomme
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk ingefær
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 L neutral olie til friture

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne tips & tricks igennem hvor jeg giver tips til hvordan du opnår succes første gang + læs opskriften godt igennem inden du starter.
  • Dagen før: I stor skål kom tørrede kikærter, natron og dæk med rigelig vand. Dine kikærter skal have plads til at udvide sig. Sæt dem i blød 15-24 timer et køligt sted.
    *Super vigtigt du IKKE bruger kikærter fra dåse. Vi ønsker ukogte iblødsatte kikærter.
  • Dagen efter – klargør falafel-krydderi: I lille skål bland spidskommen, koriander, kardemomme, kanel, ingefær, salt, peber og tilføj bagepulver. Rør kort rundt. Vej vand af og sæt til side.
  • Klargør falafelfars: Dagen efter dræner du kikærterne fra vand og skyller dem godt igennem. Kom dem i foodprocessor. Tilføj frisk persille, koriander, løg, hvidløg samt grøn chili. Puls/blend farsen indtil den har tekstur som sand. Den må IKKE være glat som hummus men må heller ikke være for grov, så vil dine falafler falde fra hinanden.
  • Kom falafelkfarsen i stor skål og tilsæt vand, skal fra ½ citron samt din krydderi blanding. Rør rundt så alt fordeler sig godt i farsen. Dæk med husholdningsfilm eller låg og sæt på køl minimum 1 time og op til 1 døgn før brug.
  • Form falaflerne: Når farsen er klar former du kugler på størrelse med en bordtennisbold. Farsen kan virke "løs" og virke som den vil smuldre i hænderne på dig. Tag farsen og form den imellem hænderne mens du knuger let sammen, det okay de ikke ser perfekte ud. Det kan hjælpe at have fugtige hænder. Jeg får ca. 16-18 stk.
    *TIP: Vi ønsker at undgå mel i falafelfarsen da det vil gøre dem tørre, derfor kan teksturen virke løs, men det vil give de lækreste falafler i sidste ende, så giv ikke op, det kræver blot lidt øvelse i at forme dem. Synes du det er helt umuligt kan du tilsætte 1-2 spsk. mel eller kikærtemel men det vil give en lidt tørre falafel. Se video HER hvordan jeg former og steger dem i friture.
  • Opvarm olie: Varm en gryde op med olien ved middelvarme indtil det når 170°. Jeg anbefaler at bruge et termometer da graderne på olien er vigtig både for falaflerne vil blive gennestegt men ligeledes ønsker vi ikke en for varm olie som vil gøre falaflerne mørke før de er gennemstegt. Alternativt kan du tjekke med en tændstik om olien syder.
  • Tilbered falafler: Dump forsigtigt dine færdigformede falafler ned i den varme olie. Du kan med fordel lave en tester for at tjekke varme og stegetid.
    Tilbered ca. 4-5 stykker af gangen i 2-3 minutter, de må ikke røre hinanden. Når falaflerne er sprøde og let mørkebrune løfter du dem op af olien med hulske og placere dem på tallerken med fedtsugende papir. Fortsæt indtil alle falaflerne er stegt. Jeg gav mine falafler 2-2,5 min.
    *TIP: Ønsker du at stege dine falafler på panden eller i ovn læs min vejledning i indlægget.
  • Nyd falaflerne med dit yndlingstilbehør, i sandwich, wrap eller som snack. Falaflerne er bedst samme dag men kan gemmes 1-2 dage på køl og lunes i ovnen, de vil dog blive lidt tørre. Læs tips og tricks hvis du ønsker at fryse din falafelfars.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Hvad er falafler?

Falafler er små vegetariske frikadeller udbredt i mellemøsten, som menes at stamme fra Egypten. Falafel er baseret på kikærter (kan også være hestebønner) der krydres med persille, løg, hvidløg samt falafelkrydderi. Falafelfarsen formes til små kugler som frituresteges for den klassiske sprøde overflade og bløde, saftige midte.
De nydes som streetfood og serveres traditionelt i pita med dressing og grønt. Hele verden har taget falafler til sig og de findes i alverdens udgaver.

sprøde falafler i pita

Vegansk og vegetarisk frikadelle

Falafel er baseret på simple ingredienser og er en meget populær spise blandt veganere samt vegetarer da de har et højt proteinindhold. De er sunde, proteinrige og har mange gode kostfibre. Ønsker du falafler som ikke er friturestegt og dermed mindre indeholder mindre olie guider jeg længere nede til hvordan du bager dem i ovn.

Ingredienser til hjemmelavet falafel

Få simple ingredienser, glutenfri og vegansk.

  1. Kikærter (+natron): Falafler laves med rå kikærter der sættes i blød natten over, vi tilføjer lidt natron for at hjælpe dem blive bløde. VIGTIGT du ikke bruger kogte kikærter eller kikærter fra dåse, da de vil være alt for bløde og våde, din falafel vil ikke kunne holde formen.
  2. Løg og hvidløg: Smagsgiver i en klassisk falafel. Er du vil med hvidløg brug da 4 fremfor 3.
  3. Persille og koriander: Vi bruger en masse lækre krydderurter til at sætte fart på smag og give falaflerne deres smukke grønne farve.
  4. Grøn chili: Et ekstra pift til smagen. Juster alt efter hvor intens du ønsker smagen, jeg bruger 1/2-1 grøn chili.
  5. Falafel krydderi blanding: Klassiske falafler laves med mellemøstens falafelkrydderi. Dette krydderi består af flere komponenter jeg har prøvet at genskabe så vi kan opnå en dyb og autentisk smag. Ønsker du endnu mere smag kan du opjustere til 3 tsk. spidskommen + 2 tsk. koriander.
  6. Bagepulver: Hemmelig ingrediens der hjælper vores falafel med at blive luftig indeni.
  7. Citronskal: Jeg elsker det lette pift af aromatisk citron, men du kan godt udelade.
  8. Vand: Vi rører falafelfarsen sammen med vand og lader den herefter trække på køl.
  9. Olie til friture: Brug en olie der kan tåle høje temperatur. Jeg bruger en neutral vindruekerne- raps- eller solsikkeolie.

Hvordan laver man falafel?

Falafler er meget nemme at lave og kræver få ingredienser.
Første step er iblødsætning hvilket er nødvendigt for en autentisk falafel. Dagen efter blendes kikærterne med krydderier, krydderurter, løg og hvidløg. Trækker på køl, formes til små kugler og frituresteges herefter i varm olie. Her får de deres karakteristiske sprøde overflade og bevarer stadig en saftig og blød midte fuld af smag. HAPS og de er klart til at nydes!

Falafel i ovn, på pande eller friture:

Ønsker du den helt traditionelle falafel friturestegt og über crispy, eller at spare lidt på olie og friturelugten kan du enten tilberede dine falafler i ovnen eller på pande. Jeg vil anbefale at friturestege hvis du serverer for gæster da smag og konsistens med sprød overflade er helt i top. Pandestegte falafler minder meget om men er nemmere og du sparer olie. Falafler stegt i ovn smager skønt men er bedst dagen derpå, da de hurtigere risikerer at blive tørre.
Lad os se på hvordan du gør:

Friturestegte falafler:

Varm olien op til 170 grader ved medium varme i en kasserolle hvor du er sikker på olien står højt nok til den kan dække dine falafler, jeg bruger en medium kasserolle. Husk at tjek temperaturen.
Når olien er klar dumper du forsigtigt 4-5 falafler i gryden af gangen og fritere i 2-3 minutter indtil gyldenbrune. Løft op med hulske og kom på fedtsugende papir mens du tilbereder resten.

Falafler på pande:

Varm en pande om til middel-høj varme med olie, der skal være nok til panden er dækket for at give bedste resultat. Når panden er varm steges falaflerne 2-3 min. på hver side indtil sprøde. Vend dem ikke før da de ellers kan smuldre, kom på fedtsugende papir når færdigstegt. Jeg former runde falafler jeg trykket lidt flad, når jeg pandesteger hvilket gør de lettere bliver gennemstegt.

Falafler i ovn:

Forvarm ovnen til 220 grader almindelig ovn og klargør bageplade med bagepapir. Smør bagepapiret med olie eller med spray. Placer falaflerne på pladen og vend dem i lidt af olien for crispy overflade. Bag falaflerne 25-30 min. og vend dem halvvejs. De skal være gyldne og sprøde.
Du kan både forme dine falafler som små kugler eller de mere flade når du ovnsteger.

Billedet til venstre er falafler i friture, farven er lidt mørkere end falaflerne til højre da jeg friterede dem til venstre 1 min. mere. Jeg vil anbefale at friturestege max. 2-2,5 min. i denne størrelse. Falaflerne i ovn og pande bliver stadig super sprøde men de har ikke samme knasende overflade som friture.

FAQ, tips & tricks til de bedste falafler

  • HUSK altid at brug tørrede iblødsatte kikærter:
    • Vigtigt vi bruger tørrede kikærter, sætter i blød og IKKE koger dem. Kogte kikærter samt kikærter fra dåse vil give en smattet fars. Kikærter vil blive tilberedt ved friture/stegning.
  • Brug foodprocessor til at finthakke dejen:
    • Jeg bruger foodprocessor til at lave farsen, har du ikke dette kan en blender bruges, blot vær opmærksom på din fars ikke bliver til hummus men stadig jævn.
  • Friske krydderurter og gode krydderier:
    • Falafler er karakteristiske for deres mellemøstlige krydderier og friske krydderurter. Brug endelig gode kvalitetskrydderier samt friske krydderurter. Smagen bærer hele falaflen.
  • Husk at sæt falafel farsen på køl:
    • Falafelfarsen skal trække på køl minimum 1 time og kan stå op til 1 døgn før brug. Her samler farsen og trækker smag samt bliver nemmere at forme og mindre risiko for de smuldre. Du kan også fryse din falafelfars 2-3 måneder, tø op og herefter tilberede dem.
  1. Kan jeg udelade koriander?
    • De friske koriander smager ikke igennem, men vil du være på den sikre side kan de erstattes med yderligere persille, basilikum eller dild.
  2. Min falafelfars smuldrer – Hvad gør jeg?
    • Jeg vil stærkt anbefale dig at undgå at tilsætte mel da dine falafler bliver tørre. Men er det helt umuligt at forme dem kan du bruge 1-2 spsk. hvede eller kikærtemel.
  3. Hvilken olie skal jeg friturestege med?
    • Brug en olie som kan tåle høje temperature og er neutral i smagen, fx. vindruekerneolie, solsikkeolie eller neutral rapsolie.
  4. Kan jeg lave falafler i ovn eller på panden?
    • Det kan du snildt. Jeg har testet begge versioner og du finder guide længere oppe i indlægget.
  5. Hvor længe holder falafler på køl?
    • Falafler er klart bedst samme dag de er lavet men kan holde sig 2-3 dage på køl. Lun dem i ovnen da de ellers vil være tørre.
  6. Kan jeg fryse mine hjemmelavede falafler?
    • Jeg ville ikke fryse færdiglavede falafler men selve falafel-farsen kan du fryse ned 2-3 måneder, tø op på køl og herefter tilberede.
falafler i ovn eller friture

Hvad spiser man til falafler? Ide’er og tilbehør til falafler

  1. Brød:
    Server falaflerne helt klassisk i pitabrød eller durum. Jeg bruger selv fladbrød som lige lunes i ovnen og bliver super lækre!
  2. Grønt:
    Her er der fri leg. Hold det helt simpelt med tomat, agurk, grønt salat eller prøv en kombination med bagte aubergine, sød kartoffel mm. Det gode ved falafler er de smager godt til alt.
    – Prøv også en smagfuld falafel salat, skøn som måltidssalat eller nem aftensmad.
  3. Topping og smørrelse:
    Prikken og i’et og smørelsen der gør det. Server bla. med hummus og glem ikke de lime-syltede rødløg de smager virkelig magisk.
    – Top herudover med ekstra luksus såsom frisk chili, ristede sesamfrø, koriander og lime.
  4. Dressing:
    Smagfuld cremet dressing er perfekt til falafler, både til at drizzle over eller dyppe direkte i som snack. Prøv klassisk tahindressing, tahin-miso eller den cremede tahin-yoghurt creme (perfekt til at dyppe falafler direkte i som snack).
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments